*Nettavisen* Nyheter.

- Problemene vi har med islamsk innvandring er enorme

Max Hermansen ber politikere slutte å stikke hodet i sanden, og heller diskutere innvandring til Norge på nye premisser. Foto: Privat

To demonstrasjoner i Oslo mandag skaper opphetet debatt om islam og ekstremisme.

12.01.15 18:22

OSLO: - Hovedbudskapet vårt er en protestmarsj, med et humanistisk grunnlag, mot muslimsk innvandring og påvirkningen fra islam, sier Max Hermansen.

Han er initiativtaker til Pegidas marsj i Oslo mandag kveld. Pegida er en tysk organisasjon, som den siste tiden har samlet mange tusen til liknende arrangementer i Tyskland.

Lei av å bli kalt nazist og rasist
Selv forventer ikke Hermansen mer enn mellom 20 og 200 deltakere på marsjen, men mener likevel det er et tydelig signal om at mange i Norge nå ønsker en endring i debatten.

- En hovedmålsetning med denne marsjen er å vise at vi – folket – ønsker å være med i en samfunnsdebatt om denne elefanten i rommet. Vi ønsker å være med å diskutere dette uten å bli kalt nazister, rasister, fascister og alle andre mulige stygge ting, sier Hermansen.

Han er selv historiker og har i flere år vært lærer. Tidligere har han jobbet for Forsvaret, og er blant annet leder for Norsk Militærhistorisk Forening. I perioden 2011-2012 var han leder i foreningen Norge som Republikk.

Det var etter en reportasje om Pegida på Nrk forrige uke, at Hermansen tok initiativ til å lage en egen marsj i Norge.

Pegida står for Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes, eller på norsk patriotiske européere mot islamisering av aftenlandet (Vesten, journ. anm.), og er en tysk politisk bevegelse med base i Dresden. Pegida har de siste månedene arrangert en rekke innvandrings- og islamkritiske demonstrasjoner i tyske byer.

Forbundskansler Angela Merkel tok i sin nyttårstale avstand fra Pegida-demonstrasjonene, og det har i flere tyske byer vært arrangert motdemonstrasjoner.

Motdemonstrasjon
Også i Oslo arrangeres en motdemonstrasjon mandag. Det er Thee Yezen Al Ubeide, samfunnsdebattant og radikaliseringbekjemper, som er initiativtaker til marsjen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Thee Yezen Al Ubeide er initiativtaker til en motdemonstrasjon mot Pegidas marsj mandag. Foto: Privat

Med seg på laget har han fått nærmere 40 organisasjoner og religiøse samfunn, blant annet Amnesty, AUF, Redd Barna, Antirasistisk Senter og Det Mosaiske Trossamfunn.

Utgangspunktet for det som nå kalles Solidartitetstog, var å lage en motdemonstrasjon mot Pegida, men etter terrorangrepet i Paris i forrige uke, er budskapet endret til å ta avstand fra terror, trusler og hat.

- Etter terroraksjonen mot Paris, så har muslimer kollektivt blitt utsatt for en hets uten sidestykke her i det demokratiske Norge. Jeg, som norsk muslim, vil gjerne vise min avsky mot det som skjedde i Paris, men jeg vil også fortelle hva jeg går gjennom hver gang gale personer, som terroristene i Paris, gjør det de gjør. Det er jeg som må ta hetsregninga, sier Al Ubeide.

- Jeg mottar trusler fra norske ekstremister, som blant annet sier at de vil seg meg henrettet på offentlig sted. Det gjør meg bare oppgitt, sier han.

Får støtte
Han får støtte blant annet fra Antirasistisk Senter.

Mandag samles vi på Youngstorget til forsvar for ytringsfriheten, trosfriheten og respekten for menneskelivet. Vi samles for å minnes de meningsløst drepte. Samtidig samles vi for å markere motstand mot alle som ønsker å bruke ekstremistenes terror for å spre hat mot muslimer, skriver de på sine Facebook-sider.

Det samme gjør Amnesty.

- I dag samles vi for medmenneskelighet. Vi skal forsvare ytringsfriheten, trosfriheten og respekten for menneskelivet. Norge har selv opplevd å være ofre for terror og vi ønsker å mane fram det samme samholdet og den samme solidariteten som ble vist etter 22. juli, skriver de til sine medlemmer, med oppfordring til å bli med på demonstrasjonen.

Det gjør også Rødt Oslo, som ønsker å ta avstand fra Pegida.

- Den tyske anti-islambevegelsen Pediga forsøker å etablere seg i Norge og skal marsjere i Oslo 12. januar. Antirasister mobiliserer nå til motmarkering, skriver Rødt Oslo på Facebook, sammen med en invitasjon til motdemonstrasjonen.

Les også: «Dårlig integrering er innvandrernes egen skyld»

Tre grunner til bekymring
Hermansen avviser at Pegidas arrangment er nazistisk eller rasistisk motivert, men i steden handler om å synliggjøre utfordringer ved muslimsk innvandring i samfunnsdebatten.

Les også: - Omsorgssvikt når skolebarn ikke kan norsk

Han forklarer at det er tre grunner til at han er bekymret for muslimsk innvandring til Norge.

- Det ene er hva muslimer gjør mot andre muslimer, da tenker jeg blant annet på kjønnslemlestelse, tvangsekteskap og undertrykkelse av homofile. Det andre er hva muslimer gjør mot oss norske, statistikk viser at muslimer er tre ganger så kriminelle som det vi norske er. Det tredje er at veldig få muslimer er i jobb, sammenliknet med nordmenn.

- Mener du at dette dreier seg om alle muslimer i Norge?

- Prøver du å være morsom med det spørsmålet? Selvfølgelig gjelder det ikke alle muslimer. Mange muslimer er gode mennesker, jeg har selv undervist mange muslimer, og flere av dem har blitt venner av meg, og som jeg ser på som gode norske statsborgere. Det vi ønsker er å stå opp for våre vestlige verdier, basert på humanisme, for eksempel ytringsfrihet, ikke-vold og en reell religionsfrihet, sier Hermansen.

Les også: Her blir 98 prosent av jenter omskåret. Nå sier norske somaliere STOPP

- Et forsøk på å kneble oss
Han sier han er lei av å få spørsmål som det Nettavisen dittOslo stiller, og mener det er et forsøk på å ødelegge debatten.

- Dette er viktig. Jeg ser det som et forsøk på å kneble oss som har et syn på islamiseringen av Norge. Nei, selvfølgelig gjelder det ikke alle muslimer, sier Hermansen.

Han avviser at det er konflikt Pegida ønsker, snarere tvert i mot.

- Vi ønsker å få lov til å delta i samfunnsdebatten. Vi ønsker å få diskutere innvandring og påvirkningen av islam i Norge. De problemene vi har med islamsk innvandring er enorme, og nå må politikerne slutte å stikke hodet i sanden, og late som dette er noe man kan overse.

Klikk på bildet for å forstørre.

Slik så det ut da Pegida demonstrere mot islamisering av Tyskland i Dresden nylig. Omkring 10.000 personer møtte opp. Foto: Hannibal Hanschke (Reuters)


Les også: - Den største feilen min mor gjorde, var å ikke lære meg norsk

Vil ha asylleire
- Hva ønsker dere å få ut av en slik debatt?

- Vi har ikke noen direkte smørbrødliste over tiltak, men personlig så mener jeg at man skal forsøke det man gjør det i Afghanistan, nemlig å opprette asylleire for asylsøkere. Det kan man for eksempel gjøre i Tunisia eller Marokko. Da tror jeg at man vil få et veldig mye mindre antall asylsøkere til Norge.

- Hvorfor det?

- Dette er kvalifisert synsing, men det er all mulig grunn til å tro at de fleste asylsøkere er velferdssøkere. Med en gang man søker asyl i Norge, og blir satt på et fly til Marokko eller Tunisia, så er det ikke like lett å bli organisert inn i Norge, sier Hermansen.

Han legger til at Pegida også ønsker å ta penger fra asylinstituttet, og heller bruke det lokalt i landene der folk bor, enn å bringe dem til Norge.

Les også: Tusenvis skal demonstrere i Oslo

- I ytringsfrihetens navn
Al Ubeide mener det er på tide å stå imot hetsen han og andre norske muslimer opplever.

- Alt dette skjer i ytringsfrihetens navn. Vi snakker om fysiske og psykiske angrep på muslimer i Norge. Jeg gikk sammen med en kvinne med niqab i Oslo nylig, og da ropte helt vanlig mennesker ting som «spøkelse», «søppelsekk» og «gå hjem og skift». Dette skjer på åpen gate i Norge, sier Al Ubeide.

Han mener det har blitt mer hets mot muslimer de siste årene, og peker på at ekstreme grupper blant både muslimer og høyreekstreme ypper hverandre og øker spenningene i det norske samfunnet.

Les også: - Det er nesten umulig å integreres i Norge

- Skaper avstand mellom nordmenn og muslimer
Al Ubeide understreker at dette gjelder et fåtall mennesker, men at det gjør dialogen vanskelig.

- La det ikke være tvil om at jeg vet hva nordmenn flest står for. Det er typisk norsk å være god, og de fleste nordmenne har ikke noe imot innvandrere. Dette er typisk nordmenn, og norsk rettferdighet, sier han, og legger til:

- Samtidig skaper spenningen større avstand mellom vanlig muslimer og vanlig nordmenn. Vi distanserer oss mer og mer fra hverandre. Heldigvis har vi det mye bedre i Norge enn mange steder i Europa, der det er stor sosial uro, men vi må likevel sørge for en god dialog. Vi har aldri hatt en ordentlig dialog, vi har bare hetset hverandre. Nå må vi jobbe for å vise respekt og forståelse for hverandre, sier Al Ubeide.

Les også: - Innvandrere må snakke norsk hjemme

Lik dittOslo på Facebook og få ferske nyheter og sterke meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag