Gå til sidens hovedinnhold

- Samspill, eller mangelen på det

- Det å skrive er noe jeg kan, men og skulle skrive på en ny måte var en utfordring, sier journalist Bjørg Duve fra Ullern. Nå er hun bokaktuell.

ULLERN: "Damen i blått - nupereller" er tittelen på Duves debutbok. Boken ligger i grenseland mellom novellen og journalistikken og handler om det å bli sett og om foreldre og barn.

- Det handler om samspillet mellom mennesker, eller alternativt mangelen på samspill. Gjennom min karriere som journalist har jeg skrevet en mengde kommentarer, ledere og portretter av ulike personer. Det har med andre ord vært alt annet enn enkelt å legge journalisten på hylla, humrer Duve.

Knagger

For tre år siden startet hun på et litterært kurs på Raulandsakademiet. Duve ønsket seg knagger å henge den litterære formen på.

- Jeg lærte enormt mye på den uken og gikk fra kurset med en sterk følelse av av dette prosjektet lot seg gjennomføre.

Fri fantasi

Boken består av 12 ulike fortellinger.

Tilsynelatende er de små fortellinger om hverdagslige hendelser, nesten stillestående i mangel på dramatikk. Det finnes ingen nyhetsnyhetsjournalistikk her, men nettopp i hverdagen ligger nuperelletråden - av de sterkeste følelser som knytter mennesker sammen.

- Historiene er fri fantasti, baser på min egen liverfaring og ting jeg har sett og hørt gjennom et langt liv. Selv håper jeg ingen kjenner seg igjen samtidig som alle kjenner seg igjen, sier Duve og legger til;

- Det jeg ikke tenkte på selv da jeg skrev boken, men som jeg har fått høre i ettertid er at boken kunne fungert fint i forhold til studenter innenfor helse- og sosialfag. Da hadde de kunnet lese boken og deretter bruke den som utgangspunkt for ulike diskusjoner i faglig sammenheng, sier hun.

Reklame

Opptil 65 prosent på verdens beste bokser