RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Sett egne grenser

Årets russeknuter utfordrer russen blant annet til å drikke en kasse øl på 24 timer eller ha sex med 17 forskjellige personer i løpet av russetiden. Bydelsoverlege i Bydel Alna Frank Thrana oppfordrer russen til å sette sine egne grenser.

Alna: - Ikke alle har nok godt av å ha sex med så mange i løpet av så kort tid. Det kan nok gjøre noe med noen å ta den knuten. For noen vil det kanskje ikke være noe problem, men for andre kan det føles som prostitusjon. Ikke gjør noe du ikke vil gjøre, oppfordrer Thrana som er opptatt av at hver enkelt russ må sette sine egne grenser.
- Kan gjøre noe
De 100 knutene som hovedstyret i Oslo og Akershus har satt opp, kan nok føles som press, og Thrana mener at selv om foreldre kan føle seg hjelpesløse når deres håpefulle tar på seg russedressen, kan de gjøre noe.
- Det er klart at foreldrene ikke har så mye å si, men det er viktig at de prøver å veilede og vise at de bryr seg. Det har vist seg å være positivt at foreldre bryr seg og har en mening om det barna gjør.
Men hvis russen velger å ha sex, understreker bydelsoverlegen viktigheten av å bruke kondom.
- Bruk kondom selv om du går på p-piller. Det er mange kjønnssykdommer, og en del russejenter blir gravide under russetiden.
Skadelig
En av russeknutene er å drikke en kasse med 0,33 liter øl i løpet av 24 timer. Thrana understreker viktigheten av at russen sprer drikkingen av de 24 flaskene utover de 24 timene.
- Det er ikke direkte farlig for en som er normalvektig, men hvis du drikker de 24 flaksene i løpet av kort tid, kan det være skadelig. Det er ikke gøy å ligge på sykehus mens vennene dine er ute og fester. Festingen må ikke gå for langt, og hver enkelt kan bidra til at de skadelige effektene av russetiden blir minimale.
Russeknute 10 utfordrer russen til å drikke en flaske vin på 20 minutter. For en person som veier 80 kilogram, går det greit. Man blir beruset, men det er ikke fare for forgiftning. En person som veier 50 kilogram, vil få en promille på 2,4.
- En anorektiker som tar den knuten, vil bli meget beruset og vil være på grensen av forgiftning og innleggelse. For en som er veldig tynn, kan det bli veldig dramatisk, forklarer bydelsoverlegen.
Til slutt oppfordrer Thrana russen til å tenke seg godt om før de drikker.
- Før du begynner å drikke, er det viktig at du spiser, gjerne fet mat. Ikke drikk på tom mage. Det er også viktig å drikke masse vann.
Russen kan sjekke denne websiden for å se hvor mye alkohol de tåler: www.cool.no og gå til linken alkotest.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere