RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Siv Jensen-låten er ikke viktig


Rapperen Lars Vaular fra Bergen har tatt Norge med storm med låten «Rett opp og ned». – Jeg henter inspirasjon fra mange steder, men prøver å la være å ape etter noen, sier han.
Rapperen Lars Vaular fra Bergen har tatt Norge med storm med låten «Rett opp og ned». – Jeg henter inspirasjon fra mange steder, men prøver å la være å ape etter noen, sier han. Foto: FOTO: Linda Schade
Låten «Kem skjøt Siv Jensen?» har gitt rapperen Lars Vaular mye oppmerksomhet. Selv mener han at den er den minst viktigste låten på albumet.

– Vi er veldig trygge på det vi gjør, og vi liker det vi gjør så godt at andres aksept ikke er det primære målet. For oss er musikken det viktigste, bedyrer 25-åringen.

Med «vi» og «oss» mener han seg selv og medrapperen Girson F. Dias, samt andre venner som har bidratt på hans tredje album «Helt om natten, helt om dagen».

Det slippes 3. mai, under ett år etter den forrige plata.

Rapper om Siv Jensen

Vaular har fått mye omtale i hjembyen etter gode anmeldelser da andrealbumet «D’e glede» kom i mai i fjor.

I Bergen er han både elsket og hatet av de mange som ytrer sterke meninger om musikken hans på ulike nettsider. Noen beskriver ham som «genial», andre kaller ham en «taper» og det som verre er.

I det siste har det blitt mange ytringer fylt med nid og nag på grunn av låten «Kem skjøt Siv Jensen?». Den ble det bråk av. I hvert fall i Bergen.

«Det han løken holder på med kalles ikke rapping? Siv har kunnskap? Denne gnomen her har problemer...», er bare en av mange lignende leserkommentarer da Bergensavisen skrev om låten for to-tre uker siden.

Minst viktigste låten

Den omdiskuterte raplåten handler om at Fremskrittspartiets leder Siv Jensen er blitt skutt. Politiet banker på døra til Lars Vaular for å komme til bunns i saken, og rapperen ramser opp mer eller mindre sannsynlige forslag.

Selv ler han av kritikken fra Frp-tilhengerne.

– Ingen hadde hørt låten, men alle hadde en mening om den ut fra et kort utdrag fra teksten. For meg er det den minst viktigste låten på plata, forteller han.

Fra toppen og ned

Folk som ikke hadde hørt om Lars Vaular fra før, kan nesten ikke ha unngått technorappen «Rett opp og ned». Den er blant de låtene som spilles mest på P3 for tiden. I tillegg har han opptrådt med den på Senkveld på TV 2 og på Lydverket på NRK1.

Rett opp og ned betyr «sånn er det bare», ifølge Vaular. Du får det du ser.

– Sånn er det – fra toppen og ned, sier rapperen.

Norsk var favorittfag

Som rappere flest leker han mye med språket. Norsk var et av favorittfagene på skolen. Han sier det ligger i blodet hans å uttrykke seg skriftlig og verbalt.

– Jeg startet med å skrive tekster, og har tekster i hodet hele tiden. Men jeg har utviklet meg mye. De catchy tingene jeg sier og repeterer, kommer mer naturlig til meg nå, meddeler han.

Han sluttet å jobbe som nattvakt på et psykiatrisk sykehus i fjor. Nå er han musiker på heltid.

– Jeg jobbet for mye og tjente for lite til å vie nok tid til musikken. Men jeg har gått gjennom en transformasjon, og nå kan jeg konsentrere meg om det jeg vil gjøre: Lage musikk og være involvert i alt rundt, som cover og musikkvideoer. Jeg vil ha full kontroll, sier rapperen.

Kulen prellet av

Vennenes musikksmak har påvirket musikken på det nye albumet.

– De serverer meg ulike musikkstiler, og det er ingen tvil om at det har blitt en variert plate på grunn av det. Fra ekte hiphop og rap – via ekte visehiphop med Bjørn Eidsvåg på én låt – til techno, sier han om sitt nye album.

Han har også gjort plass til en poplåt, en ballade og en delvis rolig og delvis frustrert avslutning som handler om julaften.

– Både musikken og tekstene er mer usensurert. Jeg går ikke så mye rundt grøten. Jeg er mer i midten av historiene enn at jeg betrakter. Det er en veldig personlig plate. Tekstene handler om mitt eget liv, de nære tingene, slår Vaular fast.

Ventet bråk

Bortsett fra teksten til «Kem skjøt Siv Jensen?». «Siv va så tjukk i hodet at kulen bare prellet av», rapper Lars Vaular i låten.

Han smiler og innrømmer at han hadde ventet seg bråk.

– Det er jo artig at låten skaper litt engasjement. Poenget var å lage en spekulativ og populistisk låt. Jeg benytter med andre ord de samme virkemidlene som Siv Jensen og Frp bruker, sier Lars Vaular, som nekter for at han har et politisk ståsted på venstresiden.

– Jeg stemmer blankt fordi jeg ikke synes noen av de politiske alternativene virker forlokkende. Min erfaring er imidlertid at enkle løsninger sjelden fungerer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere