*Nettavisen* Nyheter.

- Stipendiater utsatt for sexpress

En tidligere doktorgradstipendiat skal ha blitt voldtatt av sin veileder ved Det odontologiske fakultetet.

Hovedverneombudet ved Universitetet i Oslo truer med å stenge en klinikk i Det odontologiske fakultetet fordi kvinnelige stipendiater blir utsatt for sexpress fra professorene.

BLINDERN: Hovedverneombud Mette Børing slår alarm om en ukultur med seksuell trakassering og mobbing av både stipendiater og ansatte ved Det odontologiske fakultet i dagens utgave av Dagbladet .

Børing sier problemet med trakassering ikke er isolert til det odontologiske fakultetet, men at det er derfra hun har fått flest anonyme henvendelser.

- Store mørketall

- Jeg er gjort kjent med minst ti episoder av seksuell trakassering ved Det odontologiske fakultet. Her er det trolig store mørketall, for de som har varslet er stort sett stipendiater, ikke studenter. Problemet er at vi får høre om disse hendelsene etter at ansettelsesforholdet er avsluttet. Et annet problem, som jo er forståelig, er at de fleste som tar kontakt gjør det anonymt, sier Børing til Dagbladet.

Hun fokuserer blant annet på den uheldige maktbalansen mellom professor og stipendiat i reportasjen.

Voldtatt flere ganger

En kvinnelig tidligere doktorgradstipendiat skal ha blitt voldtatt av sin veileder ved fakultetet flere ganger, og truet med å miste stillingen sin dersom hun meldte i fra om misbruket.

- Jeg kaller det seksuell utpressing. Selv om jeg gjentatte ganger sa fra om at jeg ikke ønsket noen form av seksuell kontakt med ham, fortsatte det. Jeg ble truet med å miste jobben min, sier kvinnen til Dagbladet.

Det er særlig denne episoden som har gjort at Børing nå har valgt å varsle Arbeidstilsynet og Likestillings- og diskrimineringsombudet.

I brevet til ombudet skriver hun også at hun allerede i april varslet om stengning av klinikken.

Kjenner seg ikke igjen

- Etter en omtalt mobbesak i 2008 tok vi selvkritikk for manglende varslingsrutiner og bruk av verneombud. Det skal være lett for alle å ta kontakt med verneombud nå, sier instituttleder Pål Barkvoll til Dagbladet.

Han kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen om en ukultur med seksuell trakassering, mobbing og seksuell utnyttelse, men bekrefter at det har vært episoder på instituttet mens han har vært der.

- Det er selvsagt jeg som har ansvaret og hvis det skulle vise seg å foregå seksuell trakassering oss på vårt institutt det er selvsagt uaktuelt å la slikt forekomme og tiltak vil måtte iverksettes umiddelbart, sier han.

Universitetsdirektør Gunn Elin Aa. Bjørneboe sier til Dagbladet at de tar situasjonen på alvor og ønsker full granskning.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag