*Nettavisen* Nyheter.

- Strippescenen ga meg mageknip

Hun er kjent fra hitserien «30 Rock» og «Saturday Night Live». Nå er Tina Fey klar for «Date Night» mot Steve Carell. Foto: FOTO: Filmweb)

Hun er forgudet som TV-komiker. Nå blir Tina Fey (39) filmstjerne.

Klikk på bildet for å forstørre.

I 2008 figurerte Tina Fey i Michael McCullers’ «Baby Mama». Foto: FOTO: Filmweb

Klikk på bildet for å forstørre.

Det meste går galt for The Fosters når de prøver sprite opp ekteskapet med en «Date Night». Foto: FOTO: Filmweb

Du har kanskje sett henne i hitserien «30 Rock». Du har sannsynligvis sett henne som Sarah Palin fra «Saturday Night Live». Nå bykser komikeren, forfatteren og skuespilleren Tina Fey for alvor opp på kinolerretet.

Hun figurerte i «Mean Girls» allerede i 2004, men etter å ha skrevet seg inn selv. I Shawn Levys «Date Night» (norgespremiere 23. april) spiller hun «bare» den kvinnelige hovedrollen.

– Det var luksus å få servert et fiks ferdig manus for en gangs skyld. Selv om jeg fikk et ord med i laget, slapp jeg å gjøre den faktiske jobben, fleiper Fey under lanseringen i London.

TV-fjes

«Date Night» handler om The Fosters, et ektepar fra New Jersey som prøver å jazze opp forholdet med en ukentlig kosekveld. Når Steve «The Office» Carell framstiller gubben, ligger det i kortene at det ikke går helt som avtalt. Det gjør det ikke heller.

De to stjernene har det felles at de er mest kjent fra fjernsynsskjermen.

– Barrieren mellom film og TV er brutt ned. Folk vil rett og slett gjøre det de synes er mest givende. Det finnes ikke noe stigma lenger, hevder Fey.

Hun kan likevel være med på at det er få profilerte jentehumorister i Hollywood i dag, i motsetning til da Goldie Hawn og Whoopi Goldberg regjerte.

– Interessant nok har det ikke vært så mange de siste 15-20 årene, nei. Jeg vet ikke hvorfor. Jeg tror ikke det er noe institusjonelt. Jeg tror bransjen først og fremst tenker penger.

Palin-press

– Når skjønte du at du lignet visepresidentemnet Palin?

– Først tenkte jeg at det kun dreide seg om det brune håret og brillene, og at vi ikke lignet i det hele tatt. Så kom en strøm av eposter fra familien, og det ble tydelig nok at andre synes vi ligner.

– Det var en velsignelse?

– Det endte iallfall som det. Hver gang jeg parodierte henne, tjente jeg 400 dollar!

– Får vi se deg som Palin igjen?

– Hvis det blir nødvendig. Jeg skal lede «Saturday Night Live» på ny i vår, så jeg antar at vi prøver oss på noe. Da tenker jeg det skal bli klart for noen hver at jeg egentlig aldri var spesielt god.

Kaster klærne

– Satser du alle kluter foran kamera heretter?

– Vel, jeg anser meg fortsatt som skribent. Dette var en deilig ferie. Som du sikkert vet, er skrivestua et motbydelig, uutholdelig sted. Det er desto mer digg å bli behandlet som filmdiva.

– Hvordan var det å skyte strippescenen?

– Det ble morsomt til slutt. Jeg var veldig tilfreds da jeg endelig så det ferdige resultatet. Men i oppkjøringsfasen må jeg innrømme at jeg gikk rundt med konstant mageknip.

– Hva er det verste du har opplevd på date selv?

– Det skjedde mens jeg gikk på college, røper Fey.

– En fyr jeg var ute med, presterte å si: «Du ville blitt veldig pen hvis du gikk litt ned i vekt.» Tenk det, på et stevnemøte!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.