RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Studenter kan bidra til å løfte et så belastet område

I Urtegata lever barnefamilier side om side med Oslos tyngste rusmiljø. Nå håper Grønland beboerforening at deres forslag om å etablere studentboliger framfor enda flere kommunale boliger, kan bidra til å løfte bomiljøet.
I Urtegata lever barnefamilier side om side med Oslos tyngste rusmiljø. Nå håper Grønland beboerforening at deres forslag om å etablere studentboliger framfor enda flere kommunale boliger, kan bidra til å løfte bomiljøet. Foto: Morten Karlsen
Sist oppdatert:
Grønland beboerforening vil ha studentboliger i Urtegata.

GRØNLAND: Tidligere i høst skrev dittOslo.no om Urtegata 6, der byrådet planlegger å kjøpe en hel bygård fra Obos.

De 73 leilighetene er planlagt gjort om til kommunale boliger, i et område som allerede er svært belastet.

- En viktige faktor er at det kjøpes hele bygg med leiligheter, en lager dermed nye sosialghettoer, til tross for at det gjentatte ganger har vært påpekt hvor uheldig dette er, både for beboerne og omgivelsene, sa leder i Grønland beboerforening, Berit Jagmann til dittOslo.no i september

Studenter positivt for Grønland

Siden da har det så kalte Obos-kjøpet blitt diskutert både politisk og i nabolaget, og nå har beboerforeningen kommet opp med et forslag de mener vil bidra til å bedre bomiljøet i Urtegata.

- Vi foreslår at man gjør de 73 leiligheten om til studentboliger, sier Pia Prestmo i Grønland beboerforening.

Fredag blir forslaget presentert i en deputasjon for finanskomiteen i Rådhuset, og nå håper Prestmo på politisk gjennomslag.

- Studenter kan bidra til å løfte et belastet område som Urtegata, og gjøre at Grønland assosieres med noe annet enn negative oppslag, sier hun.

- Vi håper jo også at et forslag fra en upolitisk forening som Grønland beboerforening gjør at studentboligene blir mulig å realisere gjennom et tverrpolitisk samarbeid, sier Prestmo.

Denne gården i Urtegata 6 er planlagt gjort om til 73 kommunale boliger. Nå håper Grønland beboerforening at det i steden kan bli studentboliger i gården.


Les også: - Dette er ikke bare et brudd på Tøyen-avtalen

- Må gjenerobre området

Politiet har flere ganger bekreftet at en stor del av Oslos tyngste rusmiljø har tilhold i Urtegata. I september sa leder for forebyggende avsnitt på Grønland politistasjon, Geir Tveit at en oppgradering av områder på flere nivåer er nødvendig for å bedre miljøet.

- Jeg tror at det som må til, er en gjenerobring av området. At alle i området jobber for å gjøre det bedre. Det kan være lys, opprydding eller å bruke området, sa han.

Det mener beboerforeningen er mulig, dersom man - i steden for kommunale boliger - gjør Urtegata 6 om til studentboliger. 

Pia Prestmo i Grønland beboerforening håper på tverrpolitisk støtte til å gjøre Urtegata 6 om til studentboliger.

- Jeg tror jo ikke det er et brennende politisk ønske å få flere kommunale boliger her, det er snarere et resultat av en pakkeløsning Boligbygg presenterte for politikerne. Nå handler det imidlertid om politisk vilje til å gi dette området en sjanse til å stable seg på beina sier Prestmo.

Les også: Her lever barn og knalltøft rusmiljø side om side

Kan bli akutelt å selge

Det så kalte Obos-kjøpet var del av en pakke, der Oslo kommune fikk tilbud om å kjøpe totalt 600 utleieboliger av boligselskapet. Sosialbyråd Øystein Eriksen Søreide har tidligere sagt til dittOslo.no at det ikke var mulig for byrådet å velge enkeltboliger av disse, men åpnet tidligere i høst for muligheten til å selge ut noen av boligene.

Grønland beboerforening håper byrådet nå går inn i situasjonen i Urtegata, og vurderer tiltak som kan løfte bomiljøet.

- Nå er det nok, vi må få en sjanse til å rydde opp i dette. Vi må gi Grønland og barna i området her en sjanse, og vi håper jo at vi kan få til et Grønland-initiativ, på samme måte som de har fått til på Tøyen, sier Prestmo, som er glad for at bydelen har fått et positivt fokus det siste året.

- Vi er positive til satsingen i bydelen, men vi tror at forslaget om å legge enda flere kommunale boliger til Urtegata er en byråkratisk glipp. Derfor håper vi at vi heller kan få studentboliger her, som kan bidra til å løfte området.

- God idé

Leder av finanskomiteen, James Stove Lorentzen (H) ønsker ikke å kommentere saken før møtet med beboerforeningen, men nestleder Rina Mariann Hansen (Ap) sier hun er positiv til forslaget om studentboliger. 

- Personlig synes jeg det er en veldig god idé å gjøre om boligene i Urtegata til studentboliger. Det er et området som ikke trenger flere kommunale boliger, men heller flerer beboere som kan heve bokvaliteten og nærmiljøet. Jeg vil ta opp dette forslaget i vårt gruppemøte, og håper at vi kan få dette til, sier hun.

Saken skal behandles i bystyret neste uke, og Arbeiderpartiet har sitt gruppemandag mandag førstkommende.

- Vi har vært skeptisk til salget, men gått inn for det. Det er med en forutsetning om at flere av boligene selges, at det ikke etableres nye bygårder kun fylt av kommunale boliger. Det er åpenbart at mange av boligene som kommunen kjøper fra Obos må gjøres om eller selges videre, sier Hansen.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere