RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Takknemmelig for at jeg får bli med


Jan Bøhler (Ap) var fornøyd med å hjelpe Operasjon Ved i kulda. FOTO: CARIMA TIRILSDOTTIR HEINESEN
Jan Bøhler (Ap) var fornøyd med å hjelpe Operasjon Ved i kulda. FOTO: CARIMA TIRILSDOTTIR HEINESEN
Østkantavisa ble med da Lions Club delte ut gratis ved på Torshov

TORSHOV: Klokka nærmer seg seks den første torsdagen i desember. I krysset mellom Torshovgata og Vossegata står en hvit lastebil fullastet med ved. Det har den gjort hver tredje uke i snart 35 år.  Inne i  lastebilen  ønsker fire lokale hverdagshelter meg velkommen. De har satt av kvelden til å dele ut gratis brensel til minstepensjonister og uføre i Oslo.

- Opperasjon Ved er et unikt Osloforetak, som startet opp vinteren 1969, i dag er det Lions Club som står for tiltaket.  Målet er å hjelpe eldre og uføre i Oslo med brensel.  Vi  leverer til hele Oslo, vest som øst. Men i kveld betjener vi det strøket der behovet er størst, forteller Arne Bamer fra Lions Club.

Utkjøringen av ved starter tidlig på høsten, og holder på  til langt utpå ettervinteren. Årlig mottar foreningen mange henvendelser, og  Ikke sjelden blir de møtt av folk som går med sko og jakker inne, fordi leiligheten de bor i er så kald.

- I år leverer vi til snaue 1000 kunder i Oslo. Tidligere har vi vært oppi 3000, så det er tydelig at flere er i stand til å klare å finansiere oppvarmingen sin selv. Men for de kundene vi har, er det tydelig at den hjelpen de får er avgjørende. Det finnes mange eksempler på folk som lever under umennesklige forhold i de verste kuldeperiodene, vi kan ikke bare godta at det er sånn, sier Pedro Kyris.

Tiltaket  finansieres delvis ved hjelp av bevilgninger fra Oslo kommune, og delvis fra både private og statlige bidragsytere. Veden produserer av organisasjonen Jordal-pensjonistene på dagtid.

Takknemmelige  mottakere

I kveld går  turen til i alt 13 faste kunder i Torshov- området, som hver får seks vedsekker. En av disse er Arne (54), som er uføretrygdet på grunn av en skade i ryggen.

- Da jeg fikk vite om tilbudet fra en nabo, var jeg ikke sen om å kaste  meg på telefonen. Siden har jeg mottatt 12 sekker ved hver vinter. For meg har det å motta ved vært avgjørende for å komme meg gjennom vinteren. Leiligheten er  trekkfull, og strømmen er dyr. Så før jeg fikk vite om dette, hendte det ofte at jeg frøs store deler av vinteren, forteller Arne.

Operasjon ved

Arne er storfornøyd med hjelpen fra Operasjon Ved. FOTO: CARIMA TIRILSDOTTIR HEINESEN

Rekrutterer politiker

- Vi pleier å få med oss folk. De fleste fra bydelsutvalget på Sagene har vært med å ta i et tak, vi har fått hjelp av både Garden og Krigsskolen, og i fjor fikk vi med oss Fabian Stang. Ekstra moro er det når politikere ønsker å bli med på kjørerunden. På denne måten får de innblikk i de faktiske forholdene rundt i Oslos lokale miljøer. Dessuten får de båret litt ved, og det er det jo ingen som har vondt av, smiler Bamer.

Denne gangen  gikk turen til leder for Oslo Arbeiderparti, Jan Bøhler, som mer enn gjerne  ønsket å bli med. I tillegg til å bære ved plukket han opp verdifull innspirasjon til saker som er verdt å ta opp i framtiden. 

- Jeg er veldig takknemmelig for at jeg får lov til å bli med på dette. Tiltaket er ennå bedre enn jeg hadde forventet. For meg som er politisk aktiv, er det nyttig å få innblikk å situasjonen til enkeltpersoner rundt om i byen. På denne måten blir det lettere å vite hvilke saker som er viktige å ta opp, avslutter han.

Operasjon ved

Hver uke hjelper Arne Bamer og resten av Operasjon Ved minstepensjonister og andre som trenger litt ekstra hjelp i vinterkulda. FOTO: CARINA TIRILSDOTTIR HEINESEN

Trenger du brensel, eller ønsker du å være med som frivillig? Ta kontakt med Opperasjon Ved Oslo på telefunnummer: 22689805

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere