*Nettavisen* Nyheter.

- The battle on the lion hill

Det er bak denne veggen og de beskyttende løvene det skjer. FOTO: ANNE MARIE HUCK

Har du lurt på hvordan det egentlig ser ut i maktas korridorer? Eller hvordan de egentlig stemmer i lagtinget? Da er dette noe for deg.

Klikk på bildet for å forstørre.

VANDREHALLEN: Et kjent rom for de fleste. FOTO: ANNE MARIE HUCK

Klikk på bildet for å forstørre.

ENGASJERT: Guide Eivind Torkjelsson forklarer og forteller om det konstitusjonelle Norge. FOTO: ANNE MARIE HUCK

Klikk på bildet for å forstørre.

INTERESSANT: Mengkuan Lai fra Taiwan synes besøket i Stortinget var interessant. FOTO: ANNE MARIE HUCK

Klikk på bildet for å forstørre.

POLITIKER: Eller bare veldig engasjert turist. Rik De Kroyer fra Belgia har for vane å besøke parlamenter når han reiser rundt i verden. FOTO: ANNE MARIE HUCK

Klikk på bildet for å forstørre.

ALL MAKT...: ...I denne sal? Det er i alle fall her det vesentlige i norsk politikk blir vedtatt. FOTO: ANNE MARIE HUCK

Klikk på bildet for å forstørre.

FOR ELLER I MOT: Moderne stemmegivning er selvfølgelig elektronisk. FOTO: ANNE MARIE HUCK

STORTINGET: - Jeg pleier alltid å besøke parlamenter når jeg er ute og reiser. Jeg har vært i blant annet Tsjekkoslovakia, Bulgaria og Irland sine parlamenter, forteller belgiske Rik De Kroyer, som for anledningen har tatt med seg nærmere 30 av sine landsmenn og nærmest okkupert det norske Stortinget.

- Det er ikke bestandig det er så fullt nå på morgenen, men i dag kom denne gruppa med belgiere og nærmest okkuperte turen, smiler guide Eivind Torkjellson.

Klokka er 10 torsdag formiddag og Lokalavisen har sneket seg med på omvisning i den norske nasjonalforsamlingen, sammen med gruppa fra Belgia, to nederlendere, to dansker og en taiwaner. Det er turistliv i egen by på sitt beste.

Nest eldste grunnlov

Og synes du det konstitusjonelle Norge høres ut som en gammeldags historietime? Da har du helt rett, i løpet av timen vi vandrer i maktas korridorer, får de utskremte journalister en oppfriskning i norsk historie -på både engelsk og fransk, ja og selvfølgelig på norsk hvis man ønsker det.

- Jeg guider bare på norsk, engelsk og fransk. Men jeg kan litt italiensk og russisk også, og det hjelper ofte folk til å komme seg rundt, forteller Eivind, som ikke bare er språkmektig, men som også brilierer med artige små detaljer om vårt eget maktsentrum.

- Visste dere at Norge har den nest eldste grunnloven i verden? Som er i bruk altså, forklarer Eivind og turistene smiler, nikker og lytter interessert.

- Og her er bilder av de norske kongene, visste dere forresten at kong Olav var gift med søsteren til deres dronning Astrid?, sier han henvendt til den belgiske horden.

- Yes, we know!, lyder det entusiastisk tilbake. Gruppa har en guide må vite, som allerede har forklart båndene mellom Norge og Belgia.

EU eller ikke EU

Eivind forteller videre om tida under Danmark og Sverige, om debatten om Norge skulle være monarki eller republikk, historien bak bygget, grunnloven, Eidsvold, kvinneandel, stemmerett, andre verdenskrig og ikke minst moderne politikk.

- Nå vil jo Island inn i EU, og det har ført til en ny debatt blant politikerne her i Norge om vi også burde søke, forklarer han, mens turistene nikker.

- Dere har kanskje også sett at det er to løver utenfor her. I Norge kaller vi dette området for Løvebakken. Vi har et uttrykk som er «the battle on the lion hill», det høres jo ganske eksotisk ut, men det betyr egentlig bare at det er en politisk diskusjon, forklarer Eivind, mens turistene fniser.

- Jeg synes det er veldig interessant, forklarer Mengkuan Lai fra Taiwan.

- Jeg har vært her på en konferanse og så hadde jeg to dager fri, så nå har jeg vært litt rundt her og sett. I går var jeg på Holmenkollen, forklarer hun.

- Hva synes du om Oslo, da?

- Det er fint her, det er gangavstand til alt, smiler hun.

Det kjente rommet

Ferden går videre, gjennom stortingssalen og lagtinget og ikke minst Stortingets vandrehall.

- Dette er nok det mest kjente rommet for nordmenn. Det er her journalistene venter etter politisk debatter. Man kan ikke se på norske nyheter uten å ha sett dette rommet, forteller Eivind.

Og så er turen slutt. Eivind får applaus og rosende ord.

- Han var kjempeflink, dette var veldig bra. Og så er det første gang jeg har fått lov til å ta bilder i et parlament, smiler Rik De Kroyer fornøyd.

Lærerikt

- Phu, det er ikke alltid like lett å ta alt på fransk, sier Eivind, som likevel er fornøyd med runden.

- Dette var en veldig fin gruppe. Man vet jo aldri hvordan det blir, for det er så forskjellige folk som kommer hit. Noen ganger er det barnehager og noen ganger det israelere som insisterer på å bruke sin egen tolk, forteller han.

- Men disse var bra. Det er en utrolig lærerik jobb faktisk, ofte vet jo utlendingene som kommer hit veldig mye om sitt eget parlament, og så forteller de meg om det. Jeg har lært masse om andre land, smiler han.

Og jovisst var det både lærerikt og interessant. Vet du for eksempel hvorfor det er et eget kvinnegalleri i Stortingssalen? Hvorfor nazistene hadde kontoret sitt, hvilket land som har flest kvinner i parlamentet sitt eller hvorfor det henger et bilde av Anna Rogstad utenfor stortingssalen?

Det vet nemlig jeg!Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag