RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Trådløst nettverk må sikres

Hvordan kan man unngå internettsnyltere?

BRYN: Har du lagt merke til lange telefonsamtaler utenfor hagegjerdet eller i oppkjørselen? Da kan det hende du har fått besøk av en internettsnylter. For å unngå at uønskede gjester skal bruke nettet ditt, må nettet være passordbeskyttet. Assisterende butikksjef på Spaceworld Bryn, Stig Johansen forklarer hva det hele går ut på.

Sikre nett-tilgangen


– For å forklare hvordan det er mulig å snylte på andres internett, må en først forstå hvordan dette fungerer, sier han og forklarer videre:
– Trådløst internett kan sammenlignes med en radiosender som sender ut signaler til forskjellige mottakere som for eksempel kan være datamaskiner og mobiltelefoner. Når man har skaffet seg den trådløse routeren, er det mange som begynner å bruke internett uten å sikre tilgangen først, sier han og gjentar at det er utrolig viktig å sikre nettet, eller kryptere det som det også heter.
– Det skal følge en CD med på kjøpet som inneholder et program hvor du blant annet kan opprette et passord som gjør at du sikrer nettilgangen for uønskede brukere, fortsetter Johansen. 

LES OGSÅ: INTERNETTSNYLTER I HEKKEN
 

Ikke straffbart

Når en person skal snylte på internett, finner han det stedet i nærheten av boligen hvor han mottar best signaler. Dermed kan du fort legge merke til snylteren. Det er i utgangspunktet ikke straffbart å surfe på andres internett, men dette betyr ikke at snylterens aktivitet er helt harmløs. Johansen advarer mot uheldige konsekvenser.

– Har man ikke et passord, kan denne snylteren koble seg rett på nettet og dermed benytte seg av tjenester på netteierens regning, sier han og legger til:
– Det farligste er kombinasjonen mellom åpen internett-tilgang og en snylter med kunnskaper. Da kan han nemlig klare å få tilgang til netteierens nettbank, passord, mail og lignende, avslutter Johansen samtidig som han oppfordrer alle pc-brukere å sikre nettene sine.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere