RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Uansvarlig å legge ned

- Trusselen om nedleggelse er og har vært en enorm belastning både for beboerne og oss som er ansatt, sier tillitsvalgt ved Bernhard L. Mathiesens barne- og ungdomshjem(BLM), Finn G. Andersen.

Grorud: Lokalavisen Groruddalen har møtt Andersen og kollegaen Karin Beate Rosseli. De frykter begge for institusjonens fremtid.

Fortvilet

- Hvis dere blir borte for meg, da har jeg ingen, sa nylig en av beboerne ved institusjonen til meg da vi var ute og gikk en tur. Det verste er at jeg ikke kan gi henne et løfte om at BLM vil fortsette å eksistere, forteller Rosseli alvorlig.
På BLM bor det barn og ungdom fra 10 år og oppover. De som får plass mangler familie eller nettverk som kan mobiliseres ved å sette inn nærmiljøtiltak.
- Som oftest har det vært forsøkt ulike tiltak tidligere, uten resultat. Barna opplever at de blir sendt fra sted til sted som for eksempel fosterhjem og ulike korttidsinstitusjoner. Når de til slutt ender opp hos oss skal de vite at de får bli. Dette er de barna og ungdommene som ikke tåler å bli sendt videre. Hos oss får de bli værende, selv om de skulle finne på å gjøre noe galt. Her er et av de viktigste prinsippene at de ikke blir sendt videre, men blir møtt med fornyet tillit. Selvsagt går det hett her noen ganger, men det er akkurat dette vi har kompetanse på, sier Andersen. I 24 år har BLM jobbet med denne spesielle målgruppen. De ansatte har en gjennomsnittlig tjenestetid på over 10 år.
- En vanlig oppfatning er at barn og unge ikke har godt av å bo på institusjon over lengre tid. Det er helt riktig, men det gjelder ikke alle. De som kommer til oss har for store problemer til at en fosterfamilie kan takle det. Hos oss får de bo i årevis, de blir trygge på de ansatte og lærer seg å fungere sosialt, gå på skole og til slutt bli voksne og ta ansvar, fortsetter han.

Fortsatt nedleggingstruet

Barne- og familieetaten besluttet nylig å legge ned de fem langtidsplassene ved institusjonen. I siste liten ble de reddet av bystyrets helse- og sosialkomité, men dette er bare en midlertidig pustepause for beboere og ansatte ved institusjonen.
- Det er en vanskelig situasjon for oss. Samtidig som vi skal forsøke å skape en trygghet for de som bor her, må vi også kjempe for at institusjonen skal fortsette å eksistere. Hvor skal de eventuelt flytte? For flere av de som bor her vil det å nok en gang bli flyttet videre være en enorm belastning. De oppfatter det som et svik, sier Rosseli. Både beboere og ansatte ved BLM venter nå i spenning på en avgjørelse.
- Dette er en beslutning som vil være avgjørende for beboernes fremtid, mener Andersen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere