*Nettavisen* Nyheter.

- Unødig engstelse for fugleinfluensa

- Ingen grunn til panikk, sier bydels- overlege på Ullern, Arne Scheel. Fugleinfluensaen nærmer seg Norge.

Ullern: Fugleinfluensa er en dyresykdom som svært sjelden smitter mennesker. Det er bare personer som har tett kontakt med smittede fugler eller deres avføring og andre kroppsvæsker som er utsatt for smitte.
- Veldig mange blir bekymret, og bekymring i seg selv er ikke godt for folk. Følger man vanlige retningslinjer, skal det ikke være noe grunn til engstelse, sier bydelsoverlege Scheel.

Stek maten godt

Mattilsynet presiserer at befolkningen trygt kan drikke vann og spise fjærkre-produkter.
- Man har ikke eksempler på at sykdommen har blitt overført til menneske via mat eller drikkevann, opplyser Mattilsynet.
Selv i land der fugleinfluensavirus har vært påvist i omfattende utbrudd (Thailand og Indonesia) er det ikke rapportert om smitte til mennesker via maten.
- Bare sørg for å steke og koke maten godt, sier bydelsoverlege Scheel.
- Fuglemat som mistankes for smitte, vil ikke bli omsatt, sier han.

Utenlandstur

Har du planer om å reise til land med fugleinfluensa eller hvor det er mistanke om fugleinfluensa, bør du være nøye med håndhygiene. Unngå direkte kontakt med fugl, og ikke oppsøk fjærkre-besetninger eller markeder der det selges levende fugl.
- Så lenge kjøtt og egg fra fjærke er varmebehandlet, er det trygt å spise, forteller Scheel.

Liten sjanse for smitte

Sjansen for å bli smittet av fugleinfluensa er mikroskopisk. Til nå har det bare vært et hundretalls mennesker som har blitt smittet på verdensbasis. De smittede har så langt man kjenner til vært i kontakt med syke eller døde fugler.
- Slik det ligger an i nå, er det utvilsomt at fugleinfluensaen vil komme til Norge. Men ved å holde avstand til alle ville fugler, spesielt de som virker syke, tar man allerede forholdsregel nummer en, sier bydelsoverlege Scheel.
Folkehelseinstituttet mener foreldre bør oppfordre barn til å unngå kontakt med døde og syke fugler og fugleskitt.

Følger med

Helse- og omsorgsdepartementet følger situasjonen rundt fugleinfluensaen nøye, og departementet har nær kontakt med myndighetsorganer i inn- og utland. Det pågår et omfattende internasjonalt samarbeid om overvåking, beredskap og tiltak.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag