- Utrolig givende

Mange vet ikke hva fosterforeldrerollen innebærer, og nå prøver Barne- og familieetaten å spre informasjon som kan friste flere til å ta inn fosterbarn.

Steinbruvann: Jeg så en annonse i avisen, så meldte vi oss på et kurs, og plutselig var vi der, forteller Ammerud-mannen Øyvind Wiksaas. Han har vært fosterfar i seks år og har hatt to barn boende hos seg. I dag er han aktiv i styret til Fosterhjemsforeningen, og har aldri angret valget sitt.
Det er en kjempe utfordring, man får jo et nytt familiemedlem, men man får også den gleden barn bringer med seg.
Fosterhjemsforeningen fungerer som et støttenettverk for fosterforeldre hvor man kan omgås sosialt og utveksle erfaringer.
Vi er jo i samme situasjon. Noen sliter med ting vi andre har opplevd før, og da er det jo bra å ha noen å ta det opp med, forteller Wiksaas.
Oppfølging
Stovner barnevernstjeneste presiserer at å være fosterforeldre ikke betyr at man blir kastet inn i en ny situasjon helt alene. Kursing, belastningstiltak, psykolog samt oppfølging fra barnevernet skal gjøre fosterhjemmene til sikre og strabile hjem for både barn og voksne. Men å ta vare på barn som har opplevd alvorlig omsorgssvikt er en krevende oppgave.
Man må være opptatt av andre mennesker, ha innsikt i og respektere barnas egen integritet. Du skal være åpen og ha en høy terskel, sier Ellen Ystgaard Bauer, seksjonsleder ved Stovner barnevernstjeneste. Hun oppfordrer alle som er interessert i å bli fosterforeldre til å ta kontakt med sin lokale barnevernstjeneste. Man kan ta P.R.I.D.E kurset om fosterforeldre uten noen forpliktelser.
Bauer sier at spesielt interesserte med minoritetsspråklig bakgrunn til å ta kontakt, da det ofte er en prioritet og sette barn i en familie med samme kulturelle bakgrunn som den biologiske familien.
Hvert år trenger rundt 60 barn i Oslo fosterhjem, og det er behov for alle typer familier. Barne- og familieetaten og bydelenes barnevernstjeneste står for rekrutteringen, og håper at kampanjen "Gode nok" kan gi disse barna et godt hjem.
Selv om det kan være konflikter mellom fosterbarna og sine nye familier, sier Øyvind Wiksaas at opplevelsen er absolutt verdt det.
Dette er en jobb som er mest takknemlig. Du får sjansen til å gi et barn en ny sjanse. Det kan være mye krangling, men det er mest positivt, forteller han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.