RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vanskjøtter alleen


Lindetrærne i Thorleifs allé har blitt store, og trenger pleie, mener naboer. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Lindetrærne i Thorleifs allé har blitt store, og trenger pleie, mener naboer. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Nabo frykter alvorlig ulykke dersom ikke Friluftsetaten tar hånd om den forvokste lindealleen i Thorleifs allé.

GREFSEN: De majestetiske trærne ble plantet av den unge gårdeier Thorleif Lilloe-Olsen (1881-1905) ved forrige århundreskifte ved inngangen til Vestre Grefsen gård, fra Kjelsåsveien. Mangel på pleie har nå blitt en irritasjon for naboene, og en sikkerhetstrussel for dem som ferdes i området. Noen av stammene har delt seg og begynt å sprekke opp. Sikkerhetskjettinger som ble montert opp for å holde stammene sammen for flere år siden er rustne - noen har allerede røket.

60 sekker løv

For flere tiår siden, skal kommunen ha pleiet og beskåret trærne hver vinter. Men det er lenge siden sist, og trærne har fått vokse fritt og blir stadig tyngre.

- Det er flere momenter som tilsier at noe bør gjøres. Nedfall fra trærne skaper trøbbel for oss som bor rundt, sier nabo Per Fjeld, som enkelte år har samlet 50-60 sekker med løv og kvist i hagen fra lindetrærne. Skygge og fuktighet påfører bygningsmessig slitasje og mosevekst.

- Alleen kunne ha forårsaket langt mindre trøbbel bare den hadde blitt pleiet. Nå er den dessverre offer for vanskjøtsel, sier Fjeld.

Alvorlige ulykker

Det viktigste argumentet for å gjenoppta trepleien i Thorleifs allé, mener Fjeld er sikkerhetstrusselen de store trærne utgjør.

- Trærne er over hundre år gamle. Greinene er tunge, og i uvær kan de ryke og falle ned. Kjelsåsveien som går forbi her er trafikkert, både med personbiler, bussruter og fotgjengere.
- Både skole- og barnehagebarn ferdes her daglig. I ytterste konsekvens kan resultatet bli svært alvorlig, sier Fjeld, som mener Friluftsetaten løper fra ansvaret sitt ved å overse alleen.

- Vi som bor her er glad i alleen og vil at den skal leve. Men den må holdes i stand, sier Fjeld.

Blir beskåret

Det haster å få gjort noe. Enkelte steder mangler det trær i allérekken. Etter det Nordre Aker Budstikke får opplyst har noen naboer sett seg grundig lei på at ingenting gjøres, og tatt «sagen» i egne hender.

Friluftsetaten er likevel ikke enig i at situasjonen er så akutt som det naboene beskriver.

- For et par år siden gjorde vi en del nødvendig beskjæring av trærne i alléen. I vår har vi vurdert trærne, sammen med trepleier. Det ble ikke funnet tegn til at trærne utgjør noen sikkerhetsrisiko, sier presseansvarlig Anne Aakervik i Friluftsetaten.

Et tre på hjørnet mot Kjelsåsveien vil imidlertid bli beskåret i løpet av sommeren. Her er det ikke sikkerheten, men hensynet til nærmeste hageeier, som er årsaken, ifølge Aakervik.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere