*Nettavisen* Nyheter.

- Vask dekkene

Med glattere veibane og mørkere kjøreforhold går norske bilister en krevende tid i møte. En enkel vask av bildekkene med avfettingsmiddel gir bedre veigrep.

Oslo: Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at det er i de siste månedene av året de fleste ulykkene skjer på norske veier. November i fjor var den måneden da flest mennesker mistet livet i trafikken. Mye skyldes de forverrede føreforholdene høsten bringer med seg. Fagleder for kjøretøyteknikk i Vegdirektoratet, Reidar Henry Svendsen, forteller at norske bilister nå bør forberede seg på en tid med løv, regn og etter hvert snø og is i veibanen. Et av rådene er å sørge for å holde bildekkene rene.
Gode, vedlikeholdte dekk er avgjørende for bilens veigrep. Vegbanen er ofte dekket av avfallsstoffer fra for eksempel eksos og olje. I tillegg skaper vegetasjon og salt på veiene under høst- og vinterhalvåret et vanskeligere føre, spesielt i kombinasjon med nedbør. Det er derfor viktig med renhold av dekkene for å oppnå best mulig friksjon, sier Svendsen til Pressenytt. Han minner også om at dekkene må ha tilstrekkelig mønsterdybde.
Svendsen i Vegdirektoratet anbefaler vask av dekkene annenhver uke i høst- og vintermånedene dersom man daglig kjører på saltede veistrekninger. Han er også opptatt av at bilister forbereder seg til den vanskelige kjøresesongen på andre måter.
Vi er nå inne i en årstid med fuktige veibaner, som igjen gir glattere veier. Det er derfor svært viktig at bilister er ekstra observante og forbereder seg så godt som mulig for sesongene, sier Svendsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.