RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Verdens høyeste overlevelsesprosent ved hjertestans


Undersøkelsen på Ullevål Universitetssykehus har ført til at ambulansepersonalet avgjør hjertepasientenes behandling ved hjelp av ja- og nei-konvolutter.
Undersøkelsen på Ullevål Universitetssykehus har ført til at ambulansepersonalet avgjør hjertepasientenes behandling ved hjelp av ja- og nei-konvolutter.
Ullevål: Ullevål universitetssykehus kom mandag med et tilsvar til den såkalte "hjertelotteri-saken".

- Det er dessverre fortsatt slik at de fleste dør etter en hjertestans, men Oslo har nå den høyeste overlevelsesprosenten i verden. Stadig færre får også hjerneskader i ettertid. Dette er derfor en veldig viktig undersøkelse for pasienter med hjertestans, og den følges med stor interesse ute i verden, sier forskningsdirektør Andreas Moan ved Ullevål universitetssykehus.

Lotteri

Brennpunkt sender i kveld et mye omtalt program som omhandler en forskningsstudie som har blitt gjennomført på Ullevål Universitetssykehus siden 2003. Studien har ført til at ja- og nei- konvolutter avgjør behandlingen av hjertepasienter.

Ja-gruppen har fått standard behandling med hjerte-lunge-redning og adrenalin intravenøst. Nei-gruppen har fått kun hjerte-lunge-redning.

Undersøkelsen har de siste ukene blitt omtalt i flere medier.

Mandag opplyste Helsetilsynet i Oslo og Akershus at de har opprettet tilsynssak mot Ullevål universitetssykehus og forskningsprosjektet.

Økt antall overlevende

Ullevål Universitetssykehus svarer med at Oslo har verdens høyeste overlevelsesprosent ved hjertestans. Etter at Universitetssykehuset startet den omstridte forskningsstudien, har andelen overlevende pasienter ved hjertestans økt fra 9 til 15 prosent.

Ifølge sykehuset finnes det data fra andre undersøkelser som tyder på at det går bedre med de pasientene som ikke får medikamenter.

Etiske dilemmaer

Den sterkeste kritikken av undersøkelsen går på at pårørende til pasienter som var med i studien ikke er informert om det. Sykehuset vedgår at dette er vanskelige etiske spørsmål. De vil nå sørge for bedre informasjon til pasienter og pårørende som berøres av studien.

- Vi forstår godt at noen pårørende ville satt pris på å få informasjon om studien. Vår erfaring med å formidle dødsbudskap forteller også at noen ikke ønsker denne informasjonen midt i en sorgprosess.

- Vi er i tvil om hva som er riktig, og vi har derfor bedt Regional Etisk Forskningskomité om å hjelpe oss med en ny vurdering. Etter omtale i mediene tror vi imidlertid det er best for pasienter og pårørende at vi heretter informerer alle, og vi ser nå på hvordan vi kan gjøre dette på beste måte, sier Andreas Moan.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere