*Nettavisen* Nyheter.

- Vi angrer ikke et sekund

Det mye omtalte bryllupet mellom Thea (12) og Geir (37) skal gjennomføres førstkommende lørdag. Nå ber Plan folk om å bistå til å stoppe det. Foto: (Plan Norge)

Til helga skal Thea (12) gifte seg med Geir (37) i Jacobs kirke i Oslo.

09.10.14 13:09

SENTRUM: I det som nok er høstens mest omtalte blogg; Theas bryllupsblogg, kommer det fram at en ung norsk jente, Thea (12), skal gifte seg med 37-åringen Geir.

Thea deler sine tanker rundt bryllupet med opp mot en halv million lesere, som har latt seg sjokkere av bryllupsplanleggingen. Førstkommende lørdag skal bryllupet stå i Jacobs kirke i Oslo.

- Vi hadde ikke forventet at reaksjonene skulle komme så fort, som de gjorde, sier generalsekretær i Plan, Olaf Thommessen.

30 barn giftes bort per minutt

For bare timer etter at det første blogginnlegget ble publisert søndag 14. september, var tilbakemeldingene så massive at Plan måtte gå ut og bekrefte at de sto bak bloggen.

Klikk på bildet for å forstørre.

I en komplisert medieverden må man ty til utradisjonelle metoder for å nå ut. Theas bryllupsblogg har fungert optimalt i så måte, mener generalsekretær i Plan, Olaf Thommessen. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

- Bloggen har vært planlagt i detalj i mange måneder. Vi vurderte en stund om vi skulle stå som avsender, men så valgte vi å ikke gjøre det, nettopp for å få den stopp-effekten, sier Thommessen.

Både politi og flere etater ble varslet i forkant av lanseringen, ettersom mange lesere varslet at de ville anmelde både Geir og foreldrene til Thea.

Hensikten med bloggen er å engasjere nordmenn i kampen mot barnebryllup. Hver eneste dag blir rundt 39.000 barn giftet bort på verdensbasis.

La oss sette det i perspetiv, og si at du bruker tre minutter på å lese denne saken. På den tiden har 90 barn blitt tvangsgiftet.

Men på tross av omfanget, måtte det et «norsk bryllup» til, før de voldsomme engasjementet her hjemme kommer.

- Det er jo derfor vi gjorde dette. Jeg har ikke noen sterke synspunkter på hvorfor det er sånn, men vi noterer oss det. Det er en kompleks medieverden, sier Thommessen.

Les også: Fire hjemme-alene-fester avsluttet av politiet

- Må vi være nakne sammen?

«... selv om jeg ikke hadde lyst så bare måtte jeg søke på det på nettet, og der var det masse repotasjer og sånn hvor det står at det er viktig og være sexy for mannen sin på bryllups natten!!! Betyr det at vi skal være nakene sammen og ta på hverandre og sånn liksom? Det er jo bare kvalmt ...», skriver Thea på bloggen.

Problemet er fjernt fra norske 12-åringers liv, men høyst reellt for mange barn andre steder i verden.

For, i tillegg til norske Thea, har Plan lagt ut en rekke andre blogger, med reelle barnebruder.

- Man kan si at de likner på Theas bryllupsblogg på én måte, for eksempel at det er snakk om unge jenter, som blir tvunget inn i et voksent univers, og at man har spørsmål om bryllupsnatten. Men disse ekte vitnesbyrdene er jo hakket vassere, sier Plans generalsekretær.

- Jeg vil vel si at om det er noe negativt med Theas bryllupsblogg, så må det være at den er for positiv i forhold til realitetene, sier Thommessen.

Veldig fornøyd

- Det har vært ganske massive og sterke reaksjoner på bloggen. Er det noe dere angrer på?

- Nei. Vi angrer ikke et sekund. Jeg er veldig fornøyd med at vi har fått satt denne tematikken på dagsorden, sier Thommessen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Theas bryllupsblogg har skapt sterke reaksjoner, selv om den er fiktiv. Foto: Plan Norge

Thea er altså en fiktiv karakter. Hun spilles av en ung jente, som Plan foreløpig ikke vil røpe identiteten til.

- Men det vi kan si, er at både hun og foreldrene hennes har fulgt bloggen tett, og synes det har vært interessant med den massive oppmerksomheten den har skapt, sier Claussen.

Les også: Rapport: Somaliere føler seg ydmyket av Nav

Vet at det fungerer

Theas bryllupsblogg handler om å skaffe oppmerksomhet rundt barnebryllup. Plan jobber i tillegg målrettet med å stoppe ekte barnebryllup.

- Det er det vi reellt sett jobber med, men dette har vært en interessant innfallsvinkel for å skaffe oppmerksomhet rundt dette, sier Thommessen.

- Vi vet at arbeidet vårt fungerer. Et eksempel er fra Malawi, der vi var til stede i en landsby. Antallet barnebrylluper gikk ned fra mellom 13 og 15 i året, til null året etter. Tendensen i nabolandsbyen, der vi ikke var til stede, var at tallene var de samme som tidligere, sier han.

Plans jobber mye med å informere om økonomiske og helsemessige konsekvenser for jentene som blir tvangsgiftet. Kontakt med alt fra nasjonale myndigheter til opinionsledere og enkeltfamilier i de berørte landene er viktig.

I tillegg må jentene det gjelder tilbys støtte etter at et bryllup har blitt stoppet.

- Utdannelse er viktig. Vi ser at mangel på utdannelse gir flere barnebryllup og omvendt, sier Thommessen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bryllupet mellom Thea og Geir skjer i Jacobs kirke i Oslo sentrum førstkommende lørdag klokka 14, og er åpent for alle. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten


Usikkert om det blir bryllup

Til lørdag skal det norsKe barnebryllupet stå, klokka 14 i Jacobs kirke. I tillegg til Geir og Thea kommer en rekke kjente personer, både innen kultur, idrett og politiikk. Blant annet skal Ine Hoem spille live, det blir appeller, og flere overraskelser underveis.

Det er plass til rundt 500 personer inne i kirken, som er åpen for alle. Planen er at bryllupet skal stanses ved hjelp av publikum.

- Men blir det faktisk et bryllup?

- Det gjenstår jo å se, sier Thommessen.

- Vi håper jo at folk stiller opp, for å bli med å stanse det, sier han.Annonsebilag