*Nettavisen* Nyheter.

- Vi er aldri på Grønland, vi trenger ikke å dra dit

Nora Andreassen (18) og Johanne Olsen (17) bor på Frogner, og holder seg helst vest i byen. - Vi trenger ikke å dra til Grønland, påpeker de. Foto: Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

Vestkantungdom sløser penger, krangler om champagne og ville aldri tatt turen til Grønland. På tide å kjempe mot øst-/vest-skillet i Oslo, mener forfatter.

08.09.14 18:27

OSLO: - De på vestkanten er blærete. De jeg har møtt krangler bare om hvilken champagne de skal drikke, liksom, sier Christoffer Andresen (17).

Han sitter sammen med kompisgjengen på Tveita senter, der de er skjønt enig om at vestkant-hat er en medfødt greie.

- Det kommer fra besteforeldregenerasjonen vår. Det er de som har plantet hatet i oss, sier Christoffer.

- Jaha?

- Du vet, jeg er Vålerenga-supporter, jeg er født til å hate folk som ikke kommer fra østkanten, smiler han.

Kunne gjerne bodd på Furuset

Og joda, de krangler om champagne på vestkanten, mens de er gangstere i øst. Eller?

- Vi er aldri på Grønland. Vi trenger ikke å dra dit, for vi har alt vi trenger her, sier Nora Andreassen (17) fra Frogner.

- Jeg kunne godt bodd på Furuset hvis alle vennene mine bodde der. Det handler ikke så mye om sted, men mer om å bo i nærheten av de jeg kjenner, sier Hannah Færden (17) fra Midtstuen.

Les også:Mohammed danker ut Jan og Per

- Trist

Øst hater vest, mens vest frykter øst. Den delte byen. 10 år kortere levetid i øst, dårligere helse, trangere boliger, skoleklasser uten en eneste etnisk norsk elev, mens det er blendahvite klasser i vest. Sannheten slår nesten fordommene i hjel.

- Det er veldig trist, for Oslo er så mye mer forskjellig enn det, sier forfatter Maja Lunde.

Nylig slapp hun ungdomsboka Battle, som i stor grad handler om øst-/vest-skillet i hovedstaden, og en jente som flytter fra øverst i Holmenkollen til lengst nord i Groruddalen.

Ulmer under overflaten

Selv har Lunde vokst opp på Bislett, bodd flere steder i sentrumsbydelene, før hun flyttet til Godlia.

- Jeg tror folk har mer tilhørighet til flokken sin, enn til Oslo. Vi burde jobbe mer med fellesskapsfølelsen og tenke at vi, alle sammen, er Oslo-flokken, sier Lunde.

Hun mener det er mange myter om Oslo-folk, og at de har godt av å bli utfordret.

- Det er ikke sånn at alle på vestkanten er opptatt av champagne og merkeklær. Det finnes mange med dårlig råd der også, og det er hus som godt kunne trengt et strøk maling, for å si det sånn. Det er nok mye som ulmer under overflaten.

- Samtidig er det utrolig mange fine steder i Groruddalen, som nok mange på vestkanten ikke er klar over, sier hun.


Klikk på bildet for å forstørre.

Forfatter Maja Lunde har skrevet bok om øst-/vest-skillet i Oslo. Hun mener Oslo det er for enkelt å kalle Oslo en delt by, og påpeker at mangfoldet er stort over hele byen. Foto: Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten


Forskjellene øker

Den delte byen har vært en het potet i lokalpolitikken i lang tid, og er omstridt. Mens venstresiden gjerne snakker om Oslo som en delt by, mener høyresiden at det er et kunstig skille uten rot i virkeligheten.

Likevel er tallenes tale klar. Forventet levealder er 12 år kortere om du bor i Bydel Sagene, enn Bydel Ullern, og i Bydel Gamle Oslo er så mye som hvert tredje barn regnet som fattig.

Matkøene på Fattighuset vokser stadig, og både kommunale boliger og andre sosiale tiltak er i stor grad konsentrert på østkanten. Tendensen har de siste årene vært økte skillelinjer – ikke motsatt.

Les også: Ingen bedring for «den delte byen»

Oppdag Oslo

Maja Lunde har jobbet med Oslo-boka Battle i flere år. I den perioden har hun brukt mye tid på å reise rundt i byen.

- Det er klart at fordommene går begge veier, men jeg håper folk kan se at Oslo er så mye mer. Det bor utrolig mange forskjellige mennesker rundt om i byen, sier hun.

Selv er hun selverklært Oslo-patriot, og på spørsmål om hennes forhold til byen har endret seg i arbeidet med boka er svaret nei. Det går liksom ikke an å elske Oslo mer enn det hun allerede gjorde.

Målet med boka er å bryte ned fordommer, og hun har en klar oppfordring til byens befolkning.

- Bruk Oslo! Vær turist i egen by, for du blir garantert positivt overrasket! Legg søndagsturen til et boligstrøk på Tveita, sier hun.

Les også: Satte prisrekord i Kampen hageby

Mye humor

Lunde har nok rett.

For tross krasse uttalelser fra 17-åringene, både øst og vest i byen, er de ikke bekymret for å faktisk møte sine "fiender" på andre siden av byen.

- Jeg har ikke noe problem med å møte folk fra østkanten, det er bare koselig, sier Hannah Færden (17) fra Midstuen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Christoffer Andresen (17), Amor Hostad (19) og Daniel Burhol Karlsen (17) fra Tveita skylder på besteforeldregenerasjonen for fordommene mot vestkanten. Foto: Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten


Og så lengst i øst er det åpning for å møte folk i vest.

- Det er mye humor i fordommene. Jeg kjenner jo folk fra vestkanten, og har ikke noe mot dem, sier Christoffer Andresen (17) fra Furuset.

- Så du kunne tenkt deg å bo på Røa?

- Ha ha, ikke faen, ass!


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.