*Nettavisen* Nyheter.

- Vi er avhengig av å holde søndagsåpent

Ellen Marie Garåsen (t.v.) og Elise Dingstad driver vintagebutikken Frøken Dianas Salonger på Grünerløkka. De mener debatten rundt søndagsåpne butikker er lite nyansert. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

På Grünerløkka i Oslo holder de fleste småbutikkene søndagsåpent. - En nødvendighet for å få det til å gå rundt, mener gründer.

GRÜNERLØKKA: - Jeg synes debatten er veldig svart/hvitt. Det er kun fokus på at folk kjøper seg ihjel og at arbeidere blir utnyttet, sier gründer Ellen Marie Garåsen.

Sammen med Elise Dingstad driver hun vintagebutikken Frøken Dianas Salonger på Grünerløkka i Oslo. De to har drevet butikken siden høsten 2008, og jobbet i årevis sju dager i uka for å få det til å gå rundt.

Selv om lovverket ikke tillater det, har både de og en rekke andre småbutikker holdt søndagsåpent på Grünerløkka i en årrekke. Nå håper Garåsen at det er politisk vilje til å gjøre dette lovlig.

Les også: - Ja til søndagsåpne butikker

Bør Oslos småbutikker få holde søndagsåpent? Si din mening i kommentarfeltet under!

Rift om å jobbe i helgene
Et av argumentene for å holde søndagsstengt, er at veldig mange butikkansatte og transportarbeidere må jobbe søndager.

Hos Frøken Dianas Salonger står de for alle innkjøp selv - det meste fra utlandet. I tillegg har de den siste tiden ansatt flere ekstrahjelper, slik at de selv kan få fri i helgene.

- For at vi eierne skal ta ut nok lønn for å overleve, så kan vi ikke gi bort vaktene våre i ukedagene. Det betyr at det er stor rift om vaktene i hela blant ekstravaktene, sier Garåsen, og fortsetter:

- Jeg kjenner meg ikke helt igjen i debatten om utnytting av ansatte. Dessuten er det veldig hyggelig å jobbe på søndager, da har folk bedre tid. Mange kommer bare innom for å slår av en prat, eller folk rusler rundt og tar seg en kaffe. Det er dét som er Grünerløkka, livet på gateplan, sier hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

De to gründerne i Frøken Dianas Salonger reiser selv rundt i verden for å kjøpe inn vintageklær og -smykker til butikken. De har med andre ord ingen varelevering. De forteller også om kamp om å få lov til å jobbe søndager, blant ekstrahjelpene. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten


Les også: Slik skal Oslo bygge 140.000 nye boliger

- Kjedebutikkenes land
Garåsen peker på at Grünerløkka består av en rekke småbutikker, uten pengesterke eiere. Verken husleie eller skatte- og momsregler gir noen som helst fordeler til gründere, noe som igjen betyr at det er svært kostnadskrevende for butikker som Frøken Dianas Salonger.

- Det er tøft å drive alene. Vi er avhengig av inntjening sju dager i uka for å få det til å gå rundt, sier Garåsen, og fortsetter:

- Norge er kjedebutikkenes land, men her på Grünerløkka får man noe annet. Jeg håper det er politisk vilje til å ta vare på det unike miljøet vi har her. Det er unikt i Norge, sier hun.

For en vanlig søndag er litt annerledes på Grünerløkka enn i ellers helligdagsstille bygater. Med to markeder og søndagsåpne småbutikker er det mye liv i gatene - både beboere og tilreisende.

- Vi har veldig mange turister innom - også «bydelsturister», altså folk fra andre bydeler som tar turen til Grünerløkka på søndager, forteller Garåsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Grünerløkka består av en rekke småbutikker drevet av gründere. Nå ber de om at de får lov til å holde søndagsåpent. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten


Les også: Nå bygges 1.500 boliger her - midt i Oslo sentrum

Bør Oslos småbutikker få holde søndagsåpent? Si din mening i kommentarfeltet under!

Turiststed?
Per nå er det mulig for kommuner å søke dispensasjon fra loven om søndagsstengte butikker. Det gjelder for «typiske turiststeder».

- Jeg mener Grünerløkka er et typisk turiststed, så her håper jeg politikerne er litt på hugget, sier Garåsen.

Per i dag har Oslo ingen definerte «typiske turiststeder», der butikkene har lov til å holde åpent på søndager. Dette er det kommunepolitikerne som selv kan definere.

Les også: 100 grunner til å elske Oslo

Vil ikke ha frislipp
Garåsen mener debatten om søndagsåpne butikker mangler nyanser. Hun påpeker at hun selv ikke er for frislipp.

- Personlig er jeg ikke for at alt skal holde åpent, men jeg synes at småbutikkene skal få holde åpent. Vi representerer en motvekt til kjedene og kjøpesentrene, blant annet ved at vi er opptatt av gjenbruk og rettferdig handel og at vi gir forbrukerne tilgang på noe annet, sier hun, og legger til:

- Det spiller ingen rolle om du er Hennes & Mauritz med sterke eiere bak, eller Frøken Dianas Salonger, reglene er de samme. Som gründere er vi i stor grad overlatt til oss selv, så å la oss holde søndagsåpent kan jo være en liten fordel vi kan få.

Les også: Her blir det en myk krig i helgen

Håper ikke Oslo innfører søndagsåpent
Bydelsutvalget (BU) på Grünerløkka har ikke behandlet spørsmålet om søndagsåpne butikker i egen bydel, og har ingen felles mening om dette.

BU-leder Per Østvold sier han er positiv til at småbutikkene holder åpent, men frykter at om noen får lov, så vil alle holde åpent.

- Personlig synes jeg også at det er hyggelig med åpne småbutikker på søndager, men så er det dette med konkurransevridning. Når noen holder åpnet, følger flere andre med, og da har vi snart søndagsåpne butikker over alt. Det ønsker jeg ikke, sier han til dittOslo.no.

Østvold håper KrF støtter venstresiden i å opprettholde et forbud i Oslo, dersom kommunene får delegert myndighet i saken.

- Hvis regjeringen åpner for dette, håper jeg KrF har mot til å stoppe søndagsåpne butikker i Oslo, sier han.

Les også: Oslodesign som forandrer bybildet

Bør Oslos småbutikker få holde søndagsåpent? Si din mening i kommentarfeltet under!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.