*Nettavisen* Nyheter.

- Vi er elevenes talerør

Nordberg skole har som mange andre ungdomsskoler et elevråd. - Det holder ikke med bare å møte opp på møter, det kreves også en viss arbeidsinnsats, forteller elevrådslederne.

Nordberg: - Elevrådet er til for å ivareta elevenes interesser, sier elevrådsleder Victoria Forsberg.
Hun er en av de 22 personene som har meldt seg inn i elevrådet. Sammen med Pernille Pryser sørger Victoria for at kommunikasjonen mellom elevene og skolens ledelse blir ivaretatt. Hver klasse har en elevrådsrepresentant som elevene kan henvende seg til.
Et steg av gangen
Det sosiale miljøet på Nordberg er kjent for å være positivt og inkluderende. Her kan elevrådet ta mye av æren.
- Vi arrangerer stadig aktiviteter utenom skoletid, forteller Pernille.
- For tiden holder vi på med skolegensere, skolekatalogen og kampanjen vi skal starte. Kampanjen dreier seg om å rekruttere representanter til elevrådet, sier Pernille.
- Jeg angrer ikke på at jeg ble med i styret, men det tar mye tid, sier Victoria.
- Enkelte timer går jeg glipp av fordi jeg må bruke tid på elevrådet. Det blir også mindre tid til skolearbeid og fritidsaktiviteter. Men det er absolutt verdt å ha med seg videre. I tillegg til god erfaring pynter det opp på CV`en, forteller hun.
Begge jentene har vært med i elevrådet siden de gikk i syvende klasse. Når dette nevnes er det ikke alltid like populært å være med i rådet på grunn av tiden det krever.
- Det er derfor vi skal ha denne kampanjen, forteller Pernille.
- Vi skal sørge for at informasjon om hvordan man kan bli med, samt hva vi gjør, når ut til alle elever. Vi har skjønt at det ikke er alle som er klar over arbeidsområdene til elevrådet. Det er viktig å vekke interessen blant folk, sånn at vi som avtroppende tiendeklassinger kan overlate jobben til andre i ro og mak, sier Pernille.
- Det holder ikke med bare å møte opp på møter, det kreves også en viss arbeidsinnsats, forteller Victoria.
Hjelpende hånd
Hege Rønning er kontaktlærer for elevrådet.
- Min viktigste oppgave er å veilede dem, særlig i oppstartsåret. Jeg prøver å motivere elevene og gi dem praktiske råd, i tillegg til at jeg gir dem opplæring og deltar på møtene de holder. Der har jeg talerett, men ikke stemmerett. Det mest spennende med å være kontaktlærer er at jeg treffer elevene på en litt annen arena. Det er morsomt å se på at de får til ting. Et av hovedsatsingsområdene nå for tiden går på selve miljøet og alt det innebærer av søppel og hærverk. Miljøtiltak er viktig for å få en skole som fungerer, sier Rønning.
Makt
Som elevrådsrepresentant har du god makt til å kunne være med på å bestemme hva som skal skje på skolen.
- Det er utrolig gøy når lærere drar kjensel på oss og respekterer oss, sier Pernille. Elevrådet på Nordberg skole har vært med på å utvikle grunnopplæringen til elevene. De blir hver delt inn i ulike basisgrupper som passer til deres nivå. På den måten kan elevene selv være med på å bestemme over sin egen skoledag. De får også lettere følelsen av å mestre ting.
- På elevrådsmøter er det oppmøteplikt. De som ikke stiller får en prikk i boka. Mange nok prikker kan føre til utestengelse fra elevrådet, forteller Victoria.
- Det er viktig med nøye planlegging og at vi har en viss struktur, for at vi skal kunne arbeide som et team. Vi har en jobb å gjøre og må faktisk ta den alvorlig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.