*Nettavisen* Nyheter.

- Vi halshogger folk for å forsvare samfunnet

Saudi-Arabias ambassadør til Oslo, Esam A. Abid Althagaf. Foto: Thomas Paust (Nettavisen).

Saudi-Arabias ambassadør raser mot Christian Tybring-Gjedde.

24.08.15 09:51

SAUDI-ARABIAS AMBASSADE (Nettavisen): Tidligere denne uken langet stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) ut mot norske politikere. Tybring-Gjedde, som sitter i Stortingets utenrikskomité, mener norske politikere er dobbeltmoralske fordi de lar Saudi-Arabia slippe unna kritikk for sine brudd på menneskerettigheter.

Saudi-Arabias ambassadør til Oslo ble dypt skuffet over det han kaller et angrep på sitt land.

- Det var et angrep på mitt land, Saudi-Arabia. Vi er veldig triste fordi vi forsøker å ha et godt forhold til Norge, sier ambassadør Esam A. Abid Althagaf til Nettavisen.

- Jeg er veldig trist over at et medlem av nasjonalforsamlingen angriper Saudi-Arabi for egen vinning for å vinne noen stemmer i valget, og det er noe min ambassade og mitt land motsetter seg.

- Hva var det du reagerte på?

- Han snakket om brudd på menneskerettigheter i Saudi-Arabia. Jeg er sikker på at han ikke vet så mye om menneskerettigheter i Saudi-Arabia.

- Det å praktisere menneskerettigheter i Europa er noe helt annet enn det å praktisere menneskerettigheter i Saudi-Arabia.

- Det er to forskjellige kulturer.

- Det viktigste er at man forstår hverandre.

Ambassadøren har vært stasjonert i Oslo i åtte måneder. Målet hans er å knytte tettere bånd mellom Saudi-Arabia og Norge, samt tilrettelegge for kulturell utveksling mellom de to landene. Han vil gjerne få frem at landet hans har mer å by på enn bare henrettelser og kvinner som nektes å kjøre bil.

Han understreker at Saudi-Arabia, i likhet med andre suverene stater, har sin fulle rett til å praktisere egne lover og straffer uten at andre land skal blande seg inn i deres indre anliggende.

Klikk på bildet for å forstørre.

Saudi-Arabias ambassadør til Oslo, Esam A. Abid Althagaf. Foto: Thomas Paust (Nettavisen).

- Human Rights Watch hevder det har vært mer enn 100 halshogninger første halvår i 2015 i Saudi-Arabia. Er det riktig? Og kritiske røster mener halshogging er en barbarisk straffemetode som ikke hører hjemme i 2015. Hva mener du?

- Jeg er usikker på tallene, men det stemmer at vi praktiserer denne typen straffemetoder. Det viktigste er at det tar mange år før det kommer dit hen. Det er en måte å forsvare samfunnet på. Vi gjør det mot folk som allerede dreper andre folk, og vi gjør det mot narkotikaforbrytere.

Han sier det er svært få personer som kan kunsten å halshogge. Det er mange hensyn å forholde seg til før en halshogging kan gjennomføres, og sverdet må være skarpt nok.

- Det er bare noen få mennesker som kan dette.

- Så du synes ikke dette er en barbarisk straff?

- Jeg gjør ikke det.

- Er hensikten med halshogging å avskrekke folk fra å begå kriminalitet?

- Når man praktiserer denne straffemetoden, så vil kanskje andre bli redde og ikke engang tenke på å begå samme forbrytelse.

- Virker det?

- Selvfølgelig virker det.

Klikk på bildet for å forstørre.

Saudi-Arabias ambassadør til Oslo, Esam A. Abid Althagaf. Foto: Thomas Paust (Nettavisen).

Ambassadøren synes ikke det er noe forskjell på å bli henrettet ved giftsprøyte, slik det gjøres i USA, enn å bli henrettet ved halshogging.

- Hva med kvinners rettigheter i Saudi-Arabia? Det er kanskje en annerledes kultur, men kvinner får vel ikke lov til å reise, skaffe seg jobb eller handle uten tillatelse fra en mannlig verge som enten er ektemann, bror, far eller onkel – og de får heller ikke lov til å ha førerkort?

- De siste årene har det vært mange fremskritt innen kvinners rettigheter. Kvinner kan nå jobbe i Saudi-Arabia, kvinner har rett til å stemme, de har rett til å delta i valget og kvinner er medlem av nasjonalforsamlingen. Det er over 30 kvinner i parlamentet. Kvinner kan reise uten tillatelse fra mannen. Dessverre skriver mediene mye om at kvinner ikke har lov til å kjøre bil i Saudi-Arabia. Men det finnes faktisk ingen vedtatt lov mot dette. Det er uskrevne regler i samfunnet.

Saudi-Arabia har ingen skriftlige lover som forbyr kvinner å kjøre bil, men kongedømmet praktiserer forbudet gjennom religiøse føringer som fatwaer og religiøse forordninger.

- Kvinner utgjør mer enn 50 prosent av befolkningen. Av disse er det kanskje bare mellom ti og 15 prosent som ønsker å kjøre bil. Mellom 40 og 35 prosent ønsker ikke å kjøre bil.

- Når saudiarabiske kvinner reiser utenlands, kjører de bil. Min kone kjører bil her i Norge. Og det er ikke problematisk.

Han sier det er samfunnet og innbyggerne selv som mener det er uakseptabelt at kvinner kjører bil.

- Hva ville skjedd om din kone kjørte bil i Saudi-Arabia?

- Ingenting. Politiet ville ha stoppet henne på en veldig høflig måte, og bedt henne gå ut av bilen.

Han utelukker ikke at kvinner vil ha lov til å kjøre bil i Saudi-Arabia allerede om noen få år.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Klikk på bildet for å forstørre.

Saudi-Arabias ambassadør til Oslo, Esam A. Abid Althagaf. Foto: Thomas Paust (Nettavisen).


- Bloggeren Raef Badawi ble dømt til hundre piskeslag og to års fengsel. Dette er vel ganske standard fengselsstraff i Saudi-Arabia? Hva er grunnen til at den vestlige verden har reagert så mye på nettopp denne saken?

- De bruker menneskerettighetenes navn for egen vinning, enten det er internasjonale organisasjoner eller stater. Dette er en saudiarabisk borger, og vi har retten til å praktisere våre egne lover når et lovbrudd blir begått i vårt eget land. Dette er en rett alle land har.

- Han gikk dessverre til angrep på selve prinsippet i religionen. Dette handler ikke om å uttrykke sine meninger eller ytringsfrihet.

- Så ytringsfrihet eksisterer i Saudi-Arabia, bare med noen få begrensninger?

- Ja, med noen få begrensninger når det gjelder religionen og profeten. Der er det en rød linje.

Ambassadøren understreker at det er domstolene i Saudi-Arabia som har dømt bloggeren, og at det ikke er regjeringens oppgave å løslate ham.

- Vil du definere pisking som et menneskerettsbrudd?

- La meg fortelle deg noe om pisking. Dette handler om å berøre kroppen foran en forsamling mennesker. Det er en psykologisk straff. Han som pisker, må holde en gjenstand under armhulen mens han pisker, slik at han ikke kan løfte armen høyt og slå med kraft.

- Så det er ikke så smertefullt?

- Nei, det er ikke så smertefullt.

- Men er pisking et menneskerettsbrudd?

- Vi anser ikke dette som et brudd på menneskerettigheter. Det handler om å praktisere en form for straff. Det er så mange andre ting som blir holdt skjult i fengsler, som ingen vet om. Når vi utfører denne typen straff, gjør vi det foran alle. Alle får se det. I mange andre land er det så mye som skjer bak lukkede dører.

- Du tror at kvinner vil ha lov til å kjøre bil i Saudi-Arabia om noen få år. Tror du Saudi-Arabia fortsatt vil ha dødsstraff om 15 år?

- Ja, hvorfor ikke.

Les også: Tybring-Gjedde: - Det er mulig at verden er så skrudd
Les også: «Vi søker åtte bødler som kan halshogge og amputere»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.