RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi har landets kuleste arkitektur

Nytt møter gammelt i Bjørvika. Ved Akerselvas utløp (til venstre i bildet) ligger Oslos nye landemerke, barcode.
Nytt møter gammelt i Bjørvika. Ved Akerselvas utløp (til venstre i bildet) ligger Oslos nye landemerke, barcode. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten
Sist oppdatert:
Det er bare å erkjenne; Oslo har blitt kulere med åra.

OSLO: Joda, det er frykt for høyhus i Oslo også, men vi elsker at vi likevel får til så kul arkitektur, som den som kommer i Fjordbyen.

At Bjørvika tidligere var et område knapt vi innfødte hadde hørt om, er heldigvis glemt, det samme at Aker Brygge, Sørenga og Filipstad har en broket historie med industri og dyster havn.

- Jeg tror nok folk flest er langt mer positive nå, enn før byggene ble bygget. Det er noe herlig ikke-norsk over Barcode-rekken, sier arkitekt Einar Parnemann i et intervju med dittOslo.no i dag.

Fakta: 100 grunner til å elske Oslo

Klikk for å åpne faktaboksen

For nå er arkitekturen her i ferd med å gjøre området om til byens mest attraktive.

Nå er det nok en overdrivelse å kalle barcode-rekka for en skyline, men at Oslo har fått et fantastisk nytt landemerke er det liten tvil om.

Vi elsker at vi bor i en by som er så modig at den omfavner arkitektur som er så utradisjonell som dette, og har bare en ting å si; Gi oss mer!

ENIG? SI DIN MENING I KOMMENTARFELTET UNDER, ELLER BRUK #100OSLO I SOSIALE MEDIER!

BAKGRUNN: Vi kårer «100 grunner til å elske Oslo»

50. Grefsenkollen

Ikke mange markastuer er anbefalt av Michelin-guiden.


Grefsenkollen restaurant troner på toppen av Oslo - i alle fall nesten. Her har du utsikt over Sørkedalen, vestsida av byen og Maridalsvannet - ja, du kan faktisk se helt til utsiden av bygrensa. Så langt trenger vi jo ikke å se, vi konstaterer at selve restauranten har mat anbefalt av Michelin, sjarm til tusen, strålende uteservering, samt at utearealet hver juni huser en av byens mange fantastiske festivaler; Over Oslo.


49. Kulturkirken Jacob:

Hvor mange kirker har eget backstageområde?


Vi elsker at Oslo er så gode på å utnytte staselige bygg, og Kulturkirken Jacob er kanskje det kuleste av dem alle. Kirken ble lagt ned som menighetskirke på 1980-tallet, men er fortsatt et vigslet kirkerom. I 2000 åpnet den imidlertid som kulturscene, og har siden huset et tallrikt antall konserter og kulturaktiviteter. Vi har ikke sett det selv, men vi våger å tro at dette kanskje er scenen med det mest spesielle backstage-området, selv om kanskje de fleste artistene foretrekker noe annet enn altervin på raideren.


48. Ekebergsletta:

Ekebergsletta er byens mest mangfoldige slette.


Ekebergsletta er Oslos største parkområde, og her er det så mye forskjellig at den bare må på listen. Fotball, cricket, RC-bane, gård, rideskole, skoler, camping og hageby. Og ikke minst, Norway Cup - verdens største fotballturnering. Hvert år kommer folk fra hele verden for å spille fotball her, men til daglig er dette et av Oslos mange fantastiske friområder, der folkehelsa holdes i hevd.

47. Tveten gård:

Og så midt i tjukkeste Groruddalen, da.


Den som tror at Tveita handler om høyblokker og gjengkriminalitet, har åpenbart ikke vært på Tveten gård. Den ligger et par minutters gange fra de høyeste blokkene, og huser parkkvelder, frokostklubber og kulturkafè. Her er det stadig liv og røre, og en fin møteplass for både barn og eldre. Det som skiller denne gården fra andre, er driften. Her er det ingen poteter i bakken eller kuer på fjøset. Den er til for oslofolk som vil ta en kaffekopp eller matbit, eller kanskje få litt kulturelt påfyll. Ja, og så er det hester her da!


46. Gutta på Haugen:

Kortreist, langreist, eksotisk og gourmet. Gutta på Haugen er stedet.


Oslofolk har sans for kvalitet, og ingenting gjør oss så glad, som når vi kan fråtse i gourmet. Gutta på Haugen har både kortreiste og mer internasjonale delikatesser, vi nevner for eksempel fersk kaffe, brød, pasta, skinker og oster, krydder, urter og grønnsaker. Selv kaller gutta seg et matsmykke. Det er vanskelig å være uenig i det.

45. Frøken Dianas salonger:

Frøken Dianas salonger er en oase for dem som vil shoppe vintage.


To damer har viet sin karriere til å sørge for at storbyens kvinner og menn kan kle seg i perler fra fordums tid. Frøken Dianas salonger disponerer et sjarmerende lokale i Markveien på Grünerløkka, og er trolig byens beste på vintageklær. Her finner du ikke rusk og rask fra bunnen av kleskapet til noens grandtante, her er det håndplukket kvalitet i alle ledd. Vi elsker at Oslo er så stor at disse nisjebutikkene har livets rett.

44. Vestkantbadet:

Dette bygget skjuler Oslos kuleste bad.


Trolig Oslos minste, mens også byens eldste bad. Selve bassenget er på 12,5 meter, med vakker utsmykking på veggene. Avlukkene er faktisk fra 1932, og det er Per Krohg som er mannen bak utsmykkingen. Her finner du også badstu, aromaterapi, vanngymnastikk og spa.


43. Miniøya:

Miniøya tar de minste på alvor, og sørger for kvalitet i alle ledd.


Fem år på rad har Miniøya blitt arrangert i Tøyenparken. Dette er festivalen som tar de yngste festivaldeltakerne på alvor, og selv om det er barna som er hovedgjester, er dette en kul festival for foreldregenerasjonen også. Den perfekte balansen mellom rockelakk, sukkerspinn og ansiktsmaling på den ene siden, og knallbra bookinger på konsertscenen på den andre, gjør dette til en av grunnene til at vi elsker Oslo. Byen som vet at også ungene vil ha kvalitet.


42. Akershus Festning:

Det er mye historie på festningsområde, men heldigvis fungerer den også strålende som rekreasjonsområde for byens borgere.


Jada, vi vet at Oslo ikke er den eneste byen med en festning. Men vi mener nå likevel at Akershus Festning er den fineste i landet. Det som før var et krigsfort er nå blitt en idyllisk perle med museer, omgitt av rekreasjonsområder. Festningen har status som nasjonalsymbol fordi den var sete for konge- og statsmakt, og fordi det har skjedd både viktige og dramatiske hendelser på området. Det siste året har også det gamle fengselet på Akershus blitt gjort om til restaurant, Festningen, med uteservering som kanskje har byens feteste utsikt ned mot Rådhuskaia og Aker Brygge.


41. Barcode:

Vi digger at Oslo har modige arktiekter, byplanleggere og politikere, som sørger for denne kule transformasjonen.


I 2000 ble det bestemt at «nye Oslo», skulle ligge i Fjordbyen. I åra som kom var det ikke få runder med utbyggere, byplanleggere, demonstranter, forkjempere og politikere, før det ble bestemt at totalt 12 blokker skulle ligge i Bjørvika. Selv om Oslos vesle skyline ikke er helt ferdig ennå, betyr ikke det at vi ikke elsker at vi har en by som omfavner så spennende arkitektur.

ENIG? SI DIN MENING I KOMMENTARFELTET UNDER, ELLER BRUK #100OSLO I SOSIALE MEDIER!Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere