*Nettavisen* Nyheter.

- Vi har skåret inn til beinet

Per Nygaard (SV) er bekymret for bydelenes fremtid med stadig strammere rammer og økende merforbruk.

Bydel Østensjø må kutte nesten 30 millioner kroner i år, men kuttforslaget som skal behandles mandag innebærer likevel ikke nedleggelse av tjenester.

Klikk på bildet for å forstørre.

BU-leder Arnfinn Aabø (A) mener at salderingsforslaget som skal vedtas mandag er forholdsvis udramatisk. Hanne Eldby (SV) tror at befolkningen vil reagere når de ser virkningen av innsparingen.

ØSTENSJØ: Bydelsdirektør Tove Stien ønsket velkommen til åpent informasjonsmøte om budsjettsaldering mandag. Tross et glissent fremmøte fra bydelens rundt 45 000 innbyggere, la administrasjonen frem sitt forslag til kutt.

Forslaget skal behandles av Østensjø bydelsutvalg mandag.

LES OGSÅ: Fokus på budsjett

I salen satt hovedsakelig bydelens egne politikere som berømmet administrasjonen for godt arbeid med å lage et forslag hvor de nok en gang klarer å spare de ikke-lovpålagte tjenestene fra nedleggelse. I denne omgang.

Ekstraordinære utgifter

Tove Stien mente at det dårlige oppmøtet trolig skyldes at forslaget som legges frem ikke er så dramatisk som fryktet.

- Et underskudd på 27 millioner kroner er dramatisk, for vi har allerede et veldig stramt budsjett. Vi har støvsugd alle kriker og kroker. Men vi er nødt til å foreta en saldering innen året, vi har ikke lov til å styre mot et merforbruk, sa Stien og la til:

- Vi ønsker å unngå å avvikle tjenester permanent, og det har vi klart i det forslaget som ligger der nå. Man kan selvfølgelig spørre seg om det er lurt? Har man en produksjon i bydelen som er langt høyere enn budsjettrammen, så vil jo ikke slike grep midt i året løse noen problemer på sikt. Det er heller ikke noen gunstig løsning å foreta salderinger midt i året, påpekte bydelsdirektøren, og forklarte hvorfor de likevel har valgt å spare tjenestene i denne omgang.

- Det er to store poster som skaper merforbruket. Sykehjemsplasser og økonomisk sosialhjelp. Disse to størrelsene utgjør 21 millioner kroner av merforbruket, og fordi det ligger ekstraordinære forhold bak dette, synes vi det er riktig å ikke gjennomføre forslag om permanent nedleggelse i denne omgang.

Spareposter

Det er likevel liten tvil om at noen av besparelsene vil svi. SVs Hanne Eldby uttrykket bekymring for bemanningen i Utekontakten. Budsjettkorrigeringen innebærer at en vakant stilling holdes ledig og at en stilling omdisponeres.

- Vi hadde seks-syv utekontakter. I høst vil vi i realiteten ha to utekontakter som skal dekke seks skoler. Jeg synes synd på de ungene, og er bekymret for utviklingen. Jeg håper at dette ikke blir en permanent situasjon. Jeg har også fått telefoner fra foreldre som er bekymret for vikarstopp i barnehagene, sa Eldby.

Forslag til kutt

Bydelen ønsker blant annet å spare 400 000 kroner på å utsette hovedrengjøringen i enkelte barnehager. Praktisk bistand i hjemmehjelpstjenesten, det vil si rengjøring, ønsker man å redusere med 50 prosent i sommer.

Bydelen sparer også inn millioner ved å tilby plasser lenger nede på omsorgstrappa i stedet for sykehjemsplasser. Dessuten ønsker man å inndra 200 000 kroner i kulturmidler. Det innebærer at Skøyenåsen Open, Barnas kulturfestival og arrangement for frivillige utgår.

Kontroversielt blir nok også at det ikke skal settes inn ekstrahjelp i stillinger som holdes ledig. Unntaket gjøres for tjenester der behovet for overtid/vikar er nødvendig for å opprettholde en forsvarlig tjeneste.

Dramatisk nok

Bydelsutvalgets leder Arnfinn Aabø (A) berømmet administrasjonen for sitt arbeid og uttrykte at han neppe tror bydelens befolkning opplever kuttene som dramatiske.

- Jeg har ikke mottatt noen klager på forslaget som ligger der. Jeg var selv forbauset over at salderingsforslaget var så "lite ille", med tanke på merforbruket vi sitter med, sa han.

Per Nygaard (SV) mener at kuttene som ligger på bordet er dramatiske nok, når man tenker på hvor mange ganger man har vært nødt til å kutte.

- Jeg tror nok at hvis vi hadde lagt ned tjenester så hadde det vært fullt her i dag. Det er litt synd, for det er ganske dramatisk. Våre flinke folk i administrasjonen har i alle år brukt ostehøvelen og skåret og skåret. Til slutt kommer man helt inn til beinet, var Nygaards hjertesukk.

Budsjettsalderingene skal behandles i bydelsutvalgets møte førstkommende mandag hvor bydelens befolkning også har anledning til å ytre sine meninger under åpen halvtime.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.