RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi kaller det "sentimental turisme"


TORGLIV: Wroclaw er Polens nest største, og kan by på hyggelig kaféer og muligheter for en rusletur.
TORGLIV: Wroclaw er Polens nest største, og kan by på hyggelig kaféer og muligheter for en rusletur.
Å reise til Wroclaw i Polen, er som å reise tilbake i tid. Kanskje ikke så rart det kalles "sentimental turisme".

Inn en massiv tredør på øya Ostrow Tumski forsvinner et tjuetall unge menn med hver sin bibel. Litt bortenfor suser en munk på sykkel. Utenfor katedralen står to sortkappekledte menn og snakker i hver sin mobiltelefon.

Forbi gateselgerne langs veien haster to nonner med hver sin skulderveske, mens en mann med skjegg og kjortel trasker avgårde med dagens matinnkjøp.

Ostrow Tumski ligger rett på den andre siden elva Odra, rett ovenfor Wroclaws bysentrum. Og det er ikke uten grunn til at bydelen kalles "kirkeøya". Her finnes både katedral, kirker, presteskole, prestehotell, prestestudenthjem og hjem for pensjonerte prester.

Dette området var det opprinnelige Wroclaw, forklarer guide Paulina Tegowska.
Det ble først bygget som et festningsområde, men på 1000-tallet ble den første kirken bygd, og etter hvert mange andre religiøse bygninger, forklarer hun.

Etter hvert som sentrum forflyttet seg til den andre siden av elven Odra, forble det religiøse senteret i Ostrow Tumski. I dag kan området by på følelsen av å reise tilbake i tid med sine brosteinslagte gater og kappekledte innbyggere.

Fødeby

Å velge Wroclaw som utgangspunkt for en reise tilbake i tid er faktisk slett ikke uvanlig.

Vi kaller det "sentimental tourism", sier guide Tegowska.

Dette området tilhørte Tyskland før krigen, og mange tyskere kommer hit for å oppsøke barndomshjemmet sitt eller se hvor foreldrene deres bodde. En dame vi guidet begynte å gråte, fordi hun plutselig så stedet hun vokste opp. Og en kamerat av meg opplevde at folk tråkket rundt i hagen for å ta bilder av huset hans, fortsetter hun.

Nordmenn studerer

De fleste kommer imidlertid til Wroclaw for å studere. Av dem også en del nordmenn.

Jeg skriver masteroppgave om polske bryggerier. Bøkene kan ikke tas med ut, derfor sitter jeg her, sier Krysztof Zminkowski, som har tatt plass mellom gamle kart, enda eldre bøker og en enorm gammel globus på universitetets bibliotek.

Et bibliotek som er en opplevelse uansett om man kan lese noe som helst av de polske tekstene.

Den gamle universitetsbygningen ble bygget på 1700-tallet i barokk stil, og er like mye et museum som et universitet. Faktisk er universitetet nå delt i to: En museumsdel og en del for undervisning.

Det er en helt egen atmosfære her, og inspirerende å studere i slike tradisjonsrike omgivelser, sier Zminkowski.

Ung by

Wroclaw regnes fremdeles som en studentby, noe som bidrar til at utestedene og det enorme torget i hjertet av byen summer av stemmer og klirrende glass til langt på natt, selv på hverdager. Også kafé- og konserttilbudet speiler den unge befolkningen.

På en av studentpubene møter vi Przemek Pozowski. Han er ikke i tvil om hva som er det beste med Wroclaw.

Beliggenheten! Byen ligger midt mellom flere av Europas store byer: Berlin, Wien, Praha og Warszawa, forteller han.

Wroclaw er dessuten den mest vennlige byen jeg vet om. Folk har en behagelig og avslappet livsinnstilling her, legger han til.

Og kan ikke unngå å nevne til at alt kommer til å bli mye mye bedre i årene fremover.

Dere vet at vi har fått tildelt fotball-EM i 2012? Arrangementet kommer til å bety mye for byen, blant annet skal bygge ny stadion her i Wroclaw, forteller han.
Så dere kommer vel tilbake da?

Severdigheter

* Rynek:
Wroclaws gamle markedsplass er landets nest største. Særlig om sommeren er det fullt av liv her, med restauranter, barer og gateunderholdning.

* Rådhuset:
Et av de fineste rådhusene i Polen. Det tok over 200 år å bygge, og er ikke blitt endret nevneverdig siden ferdigstillelsen i 1504.

* Old Butcher's street (Stare Jatki):
En smal gate som gir en idé om hvordan Wroclaw så ut i gamle dager. Den gamle slakterbutikken og de andre husene langs veien rommer i dag gallerier med bilder og kunsthåndverk.

* Gamlebyen:
Gamlebyen er full av historiske bygninger, flest høydepunkter finner du i det nordlige området. I Wroclaws gamleby finner du også byens mest besøkte attraksjon, Racklawice Panorama, et 12 meter langt maleri som slynger seg langs veggen i en sylindrisk bygning.

* Universitetet:
Byens gamle universitet er som et museum i seg selv. Det ble bygget på 1700-tallet, og rommer mange vakre malerier og skulpturer.

* Ostrow Tumski:
Denne øya var det opprinnelige Wroclaw, og kan føles som en reise tilbake i tid med sine brosteinsgater og mange religiøse bygninger.

* Botanisk hage:
Et fint sted å finne litt fred og ro med flere dammer og over 11.000 ulike planter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere