RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi ønsker oss en ny møteplass


Ønsker møtested: Zainab Hashi er svært engasjert på vegne av de somaliske kvinnene.
Ønsker møtested: Zainab Hashi er svært engasjert på vegne av de somaliske kvinnene.
I fem uker har somaliske kvinner kunnet treffe helsesøster to ganger i uken for å snakke om helse.

Bjørndal: Tiltaket kom i gang i juli, som et strakstiltak i kampen mot kvinnelig omskjæring. Kvinnene møtes i hyggelige omgivelser på Prestegrenda grendehus på Bjørndal.

Raseri

Da vi startet hadde mange av kvinnene mye raseri inni seg, det hadde vært mye om omskjæring i media, forklarer Zainab Hashi, og fortsetter:

Vi følte oss...

Sett i underlivet?

Ja! Men så har det blitt bra resultater, mener Hashi. Det er helsesøster Kate Mathiesen enig i. Tiltaket, som kalles helsestasjon for kvinner, finner sted på nøytral grunn, for at kvinnene skal møtes på like fot.

Dialog

Det har vært forbløffende positivt og åpent. Vi erfarer at kvinnene trenger å komme tettere på oss for å kunne snakke om de vanskelige spørsmålene. Omskjæring berører jo noe av det mest følsomme og intime i ens liv, i tillegg til at det handler om seksualitet, sier Kate Mathiesen.

Mathisen arbeider til daglig som helsesøster på Bjørnholt skole, og synes det er kjekt å få bli kjent med noen av mødrene til barna hun treffer på skolen.

Jeg oppelver at vi har fått tydelig fokus på at vi tar omskjæring svært alvorlig, og at vi står sammen med kvinnene selv, barna deres og lærerne, som er tett på de utsatte kvinnene, sier Mathiesen.

Kvinnene har møtt helsesøster alene og i grupper.

Har du opplevd at det har vært provoserende å ta opp omskjæring?


Jeg har opplevd at fedrene har blitt provoserte, men ikke kvinnene, sier Mathiesen.

Akkurat det med omskjæring har vi jo ganske god greie på, men vi i gruppen har snakket om hva vi kan gjøre for barn og unge kvinner som kommer hit alene, og som alt er omskårne. De har ikke nettverk som oss, og de får ikke veiledning i hva som skjer når de får barn. Helsevesenet vet heller ikke for mye om dette, mener Hashi.

Kontakt

Nordstrands Blad treffer de somaliske kvinnene den siste kvelden de har helsesøstertreff, og i lokalet dufter det deilig av mat. Det summer i blide stemmer, og et langbord er nydelig dekket opp. Kvinnene forteller at de i sin dialog med helsesøstrene, og har fått frem mange andre helserelaterte temaer.

Vi opplever at mange innvandrerbarn har med seg kalorifattig mat på skolen. Kvinnene her ønsker mer veiledning om kosthold, mosjon og kvinnehelse, sier Mathiesen.

Vi har også snakket om hva vi skal gjøre med veldig aktive barn, og ting som rus og narkotika, sier Hashi. Barneoppdragelse har også vært tema for diskusjon.

Det er synd at dette stopper opp nå, for jeg vet at mange av damene har gledet seg til å komme seg ut hit de to gangene i uken, sier Zainab Hashi. De somaliske kvinnene ønsker å fortsette med temakvelder, og de ønsker seg et lokale som det ikke er altfor vanskelig å komme seg til.

Ja, vi ønsker oss et sted kvinner og barn kan møtes, sier Hashi.

Vil dere ha med de unge guttene også? spør helsesøster Kate Mathiesen.

Gjerne, sier Zainab Hashi.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere