- Vi skal stå skulder mot skulder, muslimer og ikke-muslimer

Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

Én uke etter Fredens ring rundt synagogen i Oslo skal det dannes ring rundt en byens moskeer.

23.02.15 18:09

GRØNLAND: - En drittsekk er en drittsekk. Hvis en nordmann er en drittsekk, så betyr ikke det at alle nordmenn er drittsekker. På samme måte er det jo med muslimer, sier Johanna Engen.

Sammen med Solveig Staal, Kristian Flem og Gitte Michelle står hun bak Solidaritetsring for muslimer som arrangeres førstkommende lørdag.

- Ikke muslimenes skyld
Inspirert av Fredens ring, der muslimske ungdom slo ring rundt synagogen i Bergstien, skal Solidaritetsringen lage en ring rundt Central Jamaat Ahle-Sunnat-moskeen i Motzfeldts gate på Grønland i Oslo.

- Vi skal stå skulder mot skulder, annenhver muslim og ikke-muslim ved siden av hverandre, for å vise at vi ikke lar oss styre av den frykten enkelte terrorister vil at vi skal ha, sier Engen.

Bakgrunnen for initiativet er et ønske om å synliggjøre det de mener er en urettferdig fremstilling av muslimer.

- Når noen begår terror i Allahs navn, så virker det som det er en holdning at alle muslimer må gå ut i gatene og rope unnskyld. At alle muslimer er sånn, sier hun, og legger til:

- Det var ingen som la skylda på de kristne etter 22. juli, og sa at «sånn er de kristne».

Les også: - Koranen slår utvetydig fast at blasfemi ikke skal straffes

(Saken fortsetter under bildet.)

Klikk på bildet for å forstørre.

Solidaritetsringen skal dannes rundt Central Jamaat Ahle-Sunnat-moskeen førstkommende lørdag. Moskeen ble blant annet valg fordi imamen her tidligere har blitt angrepet, noe initiativtakerne tar sterk avstand fra. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)


Les også: Pegida-leder om Fredens ring: - Dette er bare lureri

Blir såret på muslimers vegne
Engen bor selv i Bydel Gamle Oslo, en av bydelene i Oslo med tettest innvandrerbefolkning.

- Jeg kjenner mange muslimer, både unge og gamle, og de føler seg jo krenket, såret og lei seg av denne typen holdninger. De har jo aldri hatt tanker om å gjøre terrorhandlinger, de er akkurat som oss, og ønsker å leve i fred, sier hun, og legger til:

- Jeg blir såret på deres vegne. Vi kan ikke legge skylda på alle muslimer for terroristenes handlinger, sier hun.

Engen og de tre andre initiativtakerne møttes via felles interesser på Facebook, og kjente ikke hverandre fra før. Felles for dem alle var et genuint ønske om å motarbeide muslimhat, og å vise solidaritet og samhold på tvers av religioner.

Les også: - De har lukket øynene for den voldelige islamske ideologien

Tror ikke det kommer like mange
Per nå er det nærmere 400 som har meldt seg på invitasjonen på Facebook.

- Det ble til ut fra reaksjonen på Fredens Ring. Det var et fantastisk tiltak og en magisk opplevelse, sier Engen, som selv deltok utenfor synagogen.

- Jeg ble ringt opp av en person som spurte om jeg kunne tenke meg å være med arrangere det samme for muslimene. Da tenkte jeg bare «JA!». Jeg hadde jo allerede tenkt det samme, sier hun.

Nærmere 1.400 personer møtte opp for å bidra til Fredens Ring. Engen tviler på at like mange møter opp på Solidartietsringen, men understreker at det bare blir spekulasjoner.

- Fredsringen var en ny greie, så det kan jo være at mange tenker at de ikke orker en gang til. Eller så kan det være at når det er solidaritet med muslimer så er det ikke så mange som bryr seg, det kan være mer fordommer. Men jeg vet ikke, det er bare jeg som lar tankene rulle, sier hun.

Les også: - Hvis du mener at Oslo er helvete på jord, da må du ta deg en bolle

Får internasjonal oppmerksommhet
Engen understreker at det ikke er antall personer som møter opp som er viktig.

- Det som er viktig er at vi får formidlet at vi ikke lar oss styre av den frykten som enkelte terrorister vil at vi skal ha. Det finnes grums i alle leire, men de skal ikke få styre våre liv, sier hun, og viser til at Norge er i ferd med å bli et symbol på fredlige motreaksjoner.

Både rosetoget etter 22. juli og nå sist Fredens ring har fått massiv internasjonal oppmerksomhet. Allerede nå har Huffington post skrevet om Solidaritetsringen.

- 200.000 møtte opp i rosetoget, og ingen drømte om verken våpen eller hevn. Med Fredens ring viste norske muslimer at dialog og solidaritet er veien å gå. Nå håper vi at dette kan spre seg til resten av landet og verden for øvrig, sier Engen.

- Jeg mener dette er den eneste måten til å rykke framover, sier hun.

Les også: Max Hermansens butikk tilgriset med hakekors

Lik dittOslo på Facebook og få ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.