RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Viktig å integrere alle

Jamal Yanes fra Syria har fått seg praksisplass på Skøyen/Smestad seniorsenter. - Det er viktig at flyktninger kommer ut i jobb og lærer seg norsk, mener den syrisk-palestinske landskapsingeniøren

Skøyen: Jamal Yanes kom til Norge for fire og et halvt år siden. Etter å ha jobbet med menneskerettigheter i Syria, ble landskapsingeniøren nødt til å ta med seg sin kone og flytte til et asylmottak i Larvik.
- Der ble vi i tre år. Det var ingen hyggelig opplevelse. Vi bodde på et veldig lite rom og stort sett ventet vi bare, minnes han.
Trives i Oslo
Det var først da Yanes og konen hans kom til Oslo at de fant seg til rette.
- Her har vi det mye bedre. I Oslo er det flere teatre, kinoer som viser filmer fra hele verden og vi har fått mye bedre kontakt med nordmenn.
Yanes deltar i introduksjonsprogrammet for nyankomne flyktninger, og kan ikke få fullrost kommunens tilbud nok:
- Det er så viktig at flyktninger kommer seg ut i jobb og lærer seg norsk. Det er mye bedre å integrere alle i samfunnet enn å bare gi dem sosialstøtte og plassere dem på et lite rom på et asylmottak, mener han.
Yanes har brukt mye tid på å lære seg norsk skikk og bruk, og understreker hvor viktig det er å sette seg inn i den norske kulturen og mentaliteten.
- Det må alle gjøre, når man flytter til et nytt land.
Selv visste han ikke så mye om Norge, før han kom hit.
- Jeg hadde hørt om Nobel-prisen, den norske naturen og fiskingen i Barentshavet, smiler han.
I praksis
Yanes mener han har lært mer norsk i løpet av et år i Oslo enn han gjorde i Larvik. Tre dager i uken går han på Rosenhoff-skolen, der han får norskundervisning. Tirsdager og torsdager jobber han som altmuligmann på Skøyen/Smestad seniorsenter. Når vi treffer ham, har han vært der i tre uker.
- Her reparerer jeg ting som skal fikses, handler for dem som behøver det og hjelper til der det trengs. Det er hyggelig å hjelpe andre. Dessuten kommer jeg i god kontakt med nordmenn her og jeg lærer like mye norsk her som på skolen, sier han fornøyd.
Og kjøkkensjefen ved seniorsenteret, Rune Krogstad, har bare positivt å si om Yanes:
- Jamal sier aldri nei og er en blid og sosial kar. Vi er svært fornøyde med ham, og jeg tror og håper at han føler han har blitt tatt godt i mot her.
For fem år siden hadde Krogstad en somalisk kvinne og en pakistansk mann utplassert på senteret. Han forteller at det har gått greiere med Yanes.
- Den gang var det en del eldre beboere som hadde mye motforestillinger. Jeg tror de fleste eldre er mer tolerante nå enn tidligere, mener han.
Foreløpig skal Yanes bli på senteret frem til 15. februar.
- Så får vi dele våre erfaringer og se hva som skjer videre.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere