*Nettavisen* Nyheter.

- Vil ha en normalisering

Paulus sykehjem lånte ut et rom til kunstner Babben Belle. Dette er bare et i rekken av kulturtiltak daglig leder Geir Hansen har til beboerne. Byråd Sylvi Listhaug (Frp) er imponert over kultursatsinga på sykehjemmet. FOTO: HEGE BJØRNSDATTER BRAATEN

Med økt støtte til kulturtiltak på Paulus sykehjem håper daglig leder, Geir Hansen at man kan skape en større normalisering av tilværelsen for de eldste.

LØKKA: - Vi ønsker blant annet å bygge opp en ordning med kulturassistenter. Det er et samarbeid vi har med Foss videregående, der elevene kan finne eldre som for eksempel ønsker å gå på en spesiell teater- eller kinoforestilling, og hvor eleven blir med som følger, sier daglig leder ved Paulus sykehjem, Geir Hansen entusiastisk.

Tanken er at beboerne og elevene skal ha en kulturopplevelse sammen.

- Da får vi til det generasjonsmøtet vi ønsker. Jeg synes det er ganske flott, sier Hansen, som mandag fikk gladnyheten fra byrådet - 90 000 kroner i økt støtte til kulturtiltak.

Til sammen 5 millioner kroner skal deles ut til byens sykehjem, for at eldre skal få et økt kulturtilbud på sykehjemmene.

Aldersdiskriminering

- Dere hadde jo så mange gode forslag, sier eldrebyråd, Sylvi Listhaug (Frp), som mandag besøkte Paulus for å overrekke gladnyheten.

Hele 90 250 kroner fikk sykehjemmet denne uka i så kalte trivselstiltak. Av tiltakene pengene skal brukes på er blant annet julekonsert med sølvguttene i Paulus kirke, utekino i bakgården på sykehjemmet og kulturassistentprosjektet med Foss videregående skole.

Hensikten er i følge daglig leder, Geir Hansen å gjøre tilværelsen så normal som mulig for beboerne.

- Et sykehjem er halvparten sykehus og halvparten hjem og akkurat det er en kjempeutfordring. Men det som er «drivet» bak er å se eldre som individer. Jeg ønsker å jobbe for å fjerne aldersdiskrimineringa, sier Hansen.

- For å få til det må vi styrke individet og jobbe for en normalisering, sier han, og legger til at det ikke nødvendigvis er store økonomiske ressurser som skal ligge til grunn for å få til dette.

Ikke økonomisk betinget

- Dette kan man få til på kommunale sykehjem også. Vi er et av de billigste sykehjemmene i byen, sier han.

Paulus sykehjem ble tidligere drevet av Kirkens bymisjon, men i vinter tok det svenskeide Attendo Care.

Men selv med private driftere i ryggen er ikke sykehjemmet sikra midler til økt aktivitet. Da Attendo overtok driften, var det flere kritiske røster som fryktet for hvordan den videre driften skulle bli.

- Det var jo litt tumulter når dere tok over, men jeg må si at nå er jeg veldig beroliga, sier Listhaug, som var imponert over hva sykehjemmet har fått til med relativt få midler.

Cinema Paradiso

- Jeg ble spesielt interessert i den utekinoen, sa hun.

- Ja, den har vi tenkt å ha på storskjerm her ute, sier Hansen og viser vei ut i hagen. En stor vegg på et lysegult bygg, skal fungere som lerret, og tanken er hagen skal være kinosal.

- Vi ønsker å skape litt «Cinema Paradiso»-stemning, der alle samles på torget, smiler Hansen, og henviser til den italienske klassikeren, som går for å være en hyllest til kinoen som møtested.

For Listhaug er håpet at de ekstra bevilgningene kan bidra til å prioritere kultur- og trivselstiltak høyere på sykehjemmene.

- Dette har ikke alltid vært prioritert så høyt som vi ønsker, og det er jo naturlige årsaker til det. Men nå håper vi at disse midlene kan gi et lite løft, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.