RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vær på vakt!


Sist fredag var stasjonssjefen ved Manglerud politistasjon, Gro Smedsrud, selv på Oppsal senter og advarte spesielt eldre mot lommetyver.
Sist fredag var stasjonssjefen ved Manglerud politistasjon, Gro Smedsrud, selv på Oppsal senter og advarte spesielt eldre mot lommetyver.
Spesielt eldre mennesker har den senere tid vært utsatt for lommetyver, og nå er Manglerud-politiet på både kjøpesentre og eldresentere for å advare.

OPPSAL: For ikke lenge siden gikk stasjonssjef Gro Smedsrud på Manglerud politistasjon ut gjennom Nordstrands Blad og advarte mot profesjonelle lommetyver.

Det er spesielt eldre mennesker de klarer å lure penger og andre verdier fra, og vi har de siste dager fått meldinger om flere forhold rundt Oppsal senter.

Konsekvensen av dette ble fredag at stasjonssjefen selv i spissen for flere på stasjonen gikk offensivt ut og kontaktet eldre mennesker på Oppsal - først på kjøpesenteret og deretter på eldresentret ved siden av.

Vekslemenn og karttyver

Fra eldresenteret har vi fått flere bekymringsmeldinger om at de eldre har blitt kontaktet både av de tidligere omtalte «vekslemennene» og «karttyvene» og også selgere, sier Smedsrud.

Vekslemennene blir betegnet som pent antrukne utenlandske menn som spør om de kan få vekslet til mynter for å bruke på blant annet parkeringsautomater. Og når portemoneen kommer opp fra de eldres vesker eller lommer, tar det ikke lange tiden før pengene er borte.

«Karttyvene» henvender seg med kart i hånden og spør om hjelp til å finne veien. Og mens hjelpsomme folk forsøker å forklare, benyttes anledningen til å fiske opp lommebøker, mobiltelefoner og nøkler.

Vi blir stadig fortalt at dette skjer så fort og med slik profesjonalitet at ofrene ofte ikke oppdager det før de kommer hjem eller til en butikk og skal betale, sier stasjonssjefen.

Møtte eldre

Gro Smedsrud fikk i løpet av kort tid på Oppsal senter fredag mange kontakter, og svært mange eldre hun snakket med, kunne fortelle om at de enten selv hadde vært utsatt for lommetyver eller hadde bekjente som hadde det.

En venninne av meg satt på en benk på Bøler, forteller Gunvor Ouren fra Oppsal. En mann kom bort til henne og spurte om hun kunne veksle. En stund etterpå oppdaget hun at 500 kroner var borte.

Jeg har hørt så mye at nå er jeg virkelig skeptisk, sier Bjørg Furuseth. Om ukjente tar kontakt med meg, vil jeg avvise dem med en gang.

Stasjonssjefen henvender seg til en eldre dame med sekk på ryggen. Denne er ikke sikker, sier hun til Berit Andresen. Ha verdisakene dine i innerlommer, oppfordrer hun.

Ni til ti forhold

Bare i løpet av sist uke har Manglerud-politiet fått ni til ti henvendelser fra Oppsal-området. Det gjelder vekslemenn, «karttyver» eller folk som skal selge smykker.

Kommer ukjente folk bortil dere, så vær skeptisk og avvisende, er hennes råd. Vi må bare innse at vi ikke bor i Kardemomme by, og må forholde oss etter det. Og det er veldig viktig at politiet omgående får tips om noen blir utsatt for tvilsomme henvendelser.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere