RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Redningsselskapet døpte i dag sin nye redningsskøyte, Odin.
Redningsselskapet døpte i dag sin nye redningsskøyte, Odin. Foto: Line Rundmo

– 4000 hestekrefter og 20 tonn slepekraft

Redningsselskapet har fått en ny historisk dag. Nå er deres nye redningsskøyte, Odin på plass, og døpt.

OPERAEN: Fredag 17. september er en stor dag for Redningsselskapet. På formiddagen ble den nye redningsskøyta deres, RS 150, døpt. Takket være en raus donasjon fra Den Norske Krigsforsikring for Skib (DNK), ble skøyta ved navn Odin, bygget.

Odin er en videreutvikling av de største hurtiggående fartøyene, som Redningsselskapet har fem av allerede. De har toppfart på 30 knop, har slepekraft på over 20 tonn og rekkevidde på over 600 nautiske mil.

Dette gjør dem spesielt egnet til å komme først frem til havarister, og hindre dem i å ende opp som miljøkatastrofer, ved å holde dem unna fjæresteinene til kraftigere slepebåter rekker frem. Odin spås mest sannsynlig til å redde mange liv i sin tjeneste fremover.

Sprek kar

– Vi er her for å døpe Redningsselskapets nye stolthet, sa konferansier Torbjørn Harr, etter å ha lest opp et dikt av Erik Bye, som selv har fått en redningsskøyte oppkalt etter seg.

Harr skuet høytidelig utover de mange frammøtte på Operaen denne dagen.

Redningsselskapets venner var høyst representert. Det samme var Den Norske Krigsforsikring for Skib (DNK). Takket være en gave på 45 millioner kroner fra DNK, kan Redningsselskapet nå skilte med en ny flaggskøyte:

– Den har 4000 hestekrefter, den kjører opptil 30 knop og har 23 tonn slepekraft. Vi er glade, stolte og takknemlige over at DNK ønsket å markere sitt 75-års jubileum på denne måten, sa president i Redningsselskapet, Lars Hellandsjø.

Hellandsjø fortalte at Redningsselskapet skal være først på lokasjon og havari. Flaggskøyta skal ha stasjon i Honningsvåg i Finnmark.

Deretter ga han en champagneflaske med snor i, til gudmor Lena Brommesson Eidem. Hun fikk æren av å døpe nybygget. Etter ønske fra giver, har skøyta fått navnet Odin! Statskorpset briljerte med sine pompøse toner, og skøyta var dermed døpt.

Stort behov

– Det er en fantastisk flott gave, sa Ingvar Johnson i Redningsselskapet.
Han mener den unike kombinasjonen av slepekraft og hastighet, gjør den til et effektivt verktøy mot oljeforurensning.

I følge administrerende direktør i DNK, Bjørn Eidem, ser de et stort behov for å høyne miljø- og sjøsikkerhetsberedskapen langs norskekysten. Spesielt i nord hvor aktiviteten er økende og hvor sårbarheten er stor.

Per oskar Lund i DNK overleverte Odin-nøkkelen til skipper Per Morten Brennevik. Spesielt inviterte fikk lov til å ta Odin i nærmere øyesyn, og siden fortsatte festen inne i operaen.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere