*Nettavisen* Nyheter.

– Å skrive lokalhistorie er et privilegium

INSPIRASJONSKILDE: Lokalhistoriker Gunnar Pedersen har gledet mange lesere med fast spalteplass i Nordstrands blad siden april 2001. Inspirasjon til gode historier finner han blant annet i gamle utgaver av Nordstrands Blad. Her fra en utgave i 1961. Foto: ALLE FOTO: PEGAH NIKU

I over ti år har Gunnar Pedersen tatt med Nordstrand Blads lesere på en historisk reise med serien «Aktuell Historie».

Klikk på bildet for å forstørre.

LYKKELIG GIFT: Gunnar (81) og kona Inge (80) har vært gift i over 55 år og forteller at dehar hatt mange gode år og fine minner sammen.

Klikk på bildet for å forstørre.

FIRE BØKER: 16.november lanseres bok nummer i Aktuell Historie. Foreløpig er den printet ut og lagt i en rød perm.

Klikk på bildet for å forstørre.

GAMLE DAGER: Her er Gunnar fra dagene i broderifabrikken.

bekkelagET: – Historie er veldig viktig. Det at kommende generasjoner skal kunne ha muligheten til å reise tilbake i tid og bli kjent med dens fortid og finne røttene sine.

Gunnar Pedersen har bodd på Nordstrand i hele 40 år og spredt ekte lokalhistorie over to avissider i ti år, likevel føler han seg ikke som en Nordstrandsgutt.

– Jeg er og forblir en innflytter. Man må ha vokst opp og gått på skole et sted for å kunne føle ekte stedstilhørighet, sier lokalhistorikeren.

Broderifabrikk

Før Gunnar «pensjonerte» seg drev han et broderifabrikk. Siden han er lidenskapelig opptatt av å forevige fortiden og er han nå i full gang med å digitalisere mønster og broderier fra fabrikken.

– Jeg skal sørge for at fabrikken min havner på museum.

– Jeg vil at kvinner og menn om 300 år kan se hvordan broderier vi lagde i min tid, sier 81-åringen som liker tanken på at han kommuniserer med kommende generasjoner.

Halvveis

Når bok nummer fire nå lanseres sier Gunnar at han er kommet halvveis med bokprosjektet sitt.

– Så lenge helsa holder kommer jeg til å skrive, men jeg er nødt til å være realistisk.

– Jeg har jo opplevd at folk er gamle som Jerusalem, men spreke som lopper, så alder betyr ingenting, men jeg skal innrømme at helsa mi ikke er så god lenger, sier forfatteren som har lagt en tøff tid bak seg.

For et år siden fikk Gunnar hjerneslag.

–Jeg hadde så vidt kommet meg på beina igjen da jeg også fikk hjerteinfarkt. Så jeg går i et redusert maskin.

Men da Gunnar lå på Ullevåll ble han oppildnet av arbeidet sitt i Nordstrands Blad.

–Det var så mange av pasientene der som var lesere av «Aktuell Historie» og det gjorde meg svært glad. Så oppholdet der ble et ubetydelig avbrekk. Men jeg merker at kroppen ikke har hatt noe godt av det.

Skriver bedre

Gunnar Pedersen har dysleksi, noe han mener har gjort han til en enda bedre skribent.

– Siden jeg har problemer med lesingen mister jeg fort interessen om noe ikke er interessant nok. Derfor klarer jeg alltid å finne de gode historiene som jeg kan følge opp.

Og det er kona Inge (80) som leser korrektur på «Aktuell Historie».

– Jeg er så stolt over Gunnar. Han har alltid vært så engasjert og kreativ, sier Inge som vet hva hun snakker om etter å ha bodd med mannen i over 55 år.

Gøy med lokalhistorie

Gunnar synes det er et privilegium og ha fått spalteplass i Nordstrands Blad over en så lang periode.

– Jeg er heldig som kan skrive om lokalhistorie som jeg synes er så fantastisk gøy og spennende. Også synes jeg det er veldig hyggelig at leserne fortsatt ikke har blitt lei meg.

Boken lanseres 16. november i Sjømannsskolen. Festen starter klokken 18.30, og alle lesere av «Aktuell Historie» og andre interesserte er hjertelig velkomne.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag