RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Å være redd for å gå på skolen er helt for jævlig


Jørgen Foss forteller at han ble mobbet på skolen. Men da han fortalte om mobbingen til en voksen kom vendepunktet. Nå råder han andre barn i samme situasjon å fortelle om det.
Jørgen Foss forteller at han ble mobbet på skolen. Men da han fortalte om mobbingen til en voksen kom vendepunktet. Nå råder han andre barn i samme situasjon å fortelle om det. Foto: Arkiv
Bjølsen ligger på verstinglisten over mobbing på skolen. Dette får Jørgen Foss til å bli trist.

BJØLSEN: Tall fra Elevundersøkelsen 2012 viser en oversikt over skolene i Norge, og andelen som blir mobbet. Bjølsen er en av værstingskolene, kun åtte skoler har mer mobbing i Norge.

– Jeg blir så lei meg, det er trist lesing, sier Jørgen Foss (Ap).

LES OGSÅ: Jørgen Foss er Årets Navn 2008

Ble mobbet på skolen

Foss har selv vært en av dem som har vært redd og lei seg i skoletiden. Fra 1.- 4. trinn ble han mobbet på Bjølsen skole. Han opplevde å bli kalt «feiten», «monster» og «klubba». Han opplevde å bli spyttet på og spent bein på.

– Den redselsen for å gå på skolen unner jeg ingen. Det er en helt for jævlig følelse når man er åtte år, sier Foss.

Vendepunktet kom da daværende undervisningsinspektør (nåværende rektor på Nordpolen skole. anm. jour.) Eyvind Dahl tok Foss inn på kontoret.

– Han spurte rett ut om jeg ble mobbet. Da sprakk jeg, og alt kom ut. Etter den dagen ble alt snudd på hodet, og mobbingen ble tatt skikkelig tak i, minnes Foss.

LES OGSÅ: Drapstruet fordi han ville ha dyrere godteri

– Fortell det til noen!

Foss trodde han var alene om å bli mobbet, derfor turte han ikke å fortelle noe. Han sier at han skulle ønske han sa i fra om problemet til noen.

– Mitt råd er å fortelle det til en voksen. Hvem som helst. Leder på klubben, foreldre, helsesøster, idrettsleder. Fortell det. Og jeg håper at jeg kan bidra ved å fortelle det jeg har opplevd, sier Foss.

Etter han fortalte Dahl om mobbingen gikk det bare oppover. Foss ble etterhvert elevrådsleder ved skolen. Elevene jobbet sammen mot mobbing, og lagde handlingsplaner for elevene som fokuserte på positivt samspill.

LES OGSÅ: 13-åring mobbet og drapstruet på Bjølsen skole


– Vi fokuserte på å være glad i hverandre og kjempe for en skole hvor vi kunne ha det positivt sammen, sier Foss.

Han mener det har vært lite fokus på mobbing i skolen etter Kjell Magne Bondevik gikk av som statsminister.

– Han hadde jo antimobbing som agenda, sier Foss.

LEDER: "En trist og alvorlig debatt, som dessverre aldri tar slutt"

– Jeg driter i hvem som har ansvar for hva

– Jeg vil bidra til å bedre forholdene på skolene i Bydel Sagane, sier Foss.

Han skal ta kontakt med SaLTo- koordinatoren for å få henne til å bidra til en tettere kontakt mellom skole og bydel, han vil ha flere utekontakter og tettere samtaler mellom dem og skolene.

Foss vil at natt- og dagvandringene skal øke, og at ledere av fritidsaktivitetene også skal ha samtaler med skolene.

– Jeg tror ikke skolene vet hvor mye bydelen kan tilby. Skole er egentlig ikke bydelenes ansvar. Men dette handler ikke om hvem som har ansvar hvor. Jeg driter rett og slett i hvem som har ansvar for hva, fordi vi har alle ansvar for barna i bydelene våre. Vi har alle ansvar for at ingen barn er redd for å gå på skolen. Vi har ansvar for å gi barna våre trygghet, sier Foss.

I den langt mer hyggeligere enden av skalaen finner vi Skøyen skole, som har minst mobbing i Norge. Rektor Anne Jarholt peker på samarbeid med foreldrene som en av suksessfaktorene.

– Samarbeid med foreldrene er viktig, så de vet hva vi vektlegger i samværet med barna, forklarer rektoren, som legger vekt på at elevene skal ha tydelige rollemodeller i de voksne.

LES TIDLIGERE SAKER OM MOBBING:

Emma kuttet seg for å føle noe

Fortvilet mor valgte å flytte sønnen

"Kim" og familien måtte flytte for å slippe mobbingen

– Mobbingen tok fra meg livsgleden

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere