RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

HATT DET BRA PÅ AHUS: Høyres Afshan Rafiq har selv hatt et opphold på Ahus. Her fødte hun. Hun var dengang veldig fornøyd, men er nå bekymret for at sykehuset ikke skal klare å behandle alle pasientene de har måtte ta overt
HATT DET BRA PÅ AHUS: Høyres Afshan Rafiq har selv hatt et opphold på Ahus. Her fødte hun. Hun var dengang veldig fornøyd, men er nå bekymret for at sykehuset ikke skal klare å behandle alle pasientene de har måtte ta overt

– Ahus vil mangle folk i halvannet år

Afshan Rafiq (H) sier folk i Groruddalen er utrygge på grunn av situasjonen på Ahus. Sykehuset vil ikke ha full kapasitet til alle pasienter før om ett og et halvt år. Opprinnelig skulle sykehuset få både leger og sykepleiere overført fra andre sykehus i januar. Dette skjedde ikke, og nå må sykehusledelsen selv sørge for det Helse Sør-Øst skulle gjort.

LØRENSKOG: Afshan Rafiq er bekymret for situasjonen på Ahus. Sykehuset fikk overført 160.000 flere pasienter i januar i år. Nå er bemanningssituasjonen kritisk.

Del på Facebook


– Denne uken viste Tv 2 en reportasje der en baby døde fordi han ikke fikk tilstrekkelig behandling. Det er bare ett av mange eksempler på hvor ille det kan gå, sier Rafiq.

Hun forteller om to konkrete episoder der kreftpasienter ikke fikk den oppfølgingen de skulle ha.

– Folk i mitt nærmiljø i Groruddalen sier at de føler seg utrygge. De som har penger velger seg andre behandlingssteder, sier Rafiq.

Det har vært massiv motstand fra osloborgere som ikke ville overflyttes fra Aker sykehus til Ahus.

Sykehuset gjør jobben

Enhetsdirektør for HR–avdelingen på Ahus, Jan Inge Pettersen, forteller at sykehusledelsen gjør jobben som skulle blitt gjort under overførselen av pasientene.

– Da det ble bestemt at 160.000 pasienter skulle overføres, ble det også bestemt at personell skulle følge pasientene. Det var en forutsetning, sier Pettersen.

Men slik ble det ikke. Flere av de ansatte i oslosykehusene ville bli på sin opprinnelige arbeidsplass.

Spesielt de ansatte på Aker sykehus kjempet med nebb og klør for å få bli på Aker.

Dette skjedde ikke, og sykehuset har nå fungert på ekstra innsats fra ansatte og vikarer.

Etterutdanner selv

– Vi er nesten i mål med antall ansatte. Men det vil ta ett til to år før kapasiteten er der den skal være. Ahus skulle egentlig få ferdig faglært og erfarent personell. Nå må vi selv sørge for videreutdanning av blant andre intensivsykepleiere. Det vil ta ett og et halvt år, sier Pettersen.

I tillegg mangles radiologer og mage- og nyrespesialister. Disse søkes det nå etter utenfor landegrensene.

– Vi har hatt en dugnad for å spesialisere intensivsykepleierne. Nå må vi få tak i spesialistene, da i land som Ungarn og Tyskland. Vi er på god vei, sier Pettersen. I mellomtiden må sykehuset ta i bruk de hendene de har, og vikarer.

– Hvor mange liv må gå tapt?

Afshan Rafiq legger ingen skyld på sykehuset, men forventer at helseminister Anne- Grethe Strøm- Erichsen nå tar grep.

Rafiq var tidlig ute med sine bekymringer. Allerede før pasientene ble overført til Ahus uttrykte hun skepsis. I januar uttalte Rafiq at helseministeren fraskriver seg ansvaret sitt.

– Det er ikke nok økonomi og ressurser på Ahus. Dette er alvorlig. Hvor mange liv må gå tapt før noe gjøres? Ingen helseminister kan sitte og se på dette, raser Afshan Rafiq. Lokalavisene Oslo forsøkte å få tak i Anne-Grete Strøm-Erichsen på tirsdag. Hun var ikke tilgjengelig før avisen gikk i trykken.

LES OGSÅ: Sykehusdirektør Siri Hatlen trakk seg på dagen

dittOslo forsøkte i går å få tilsvar fra Helse-og omsorgsdepartementet, men har foreløpig ikke fått kontakt.

Saken oppdateres.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere