RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Akvarium og hurtigtog til Oslo


STORE MÅL: Både Stian Berger Røsland (H) og Libe Riebe-Mohn (Ap) har store visjoner for hovedstaden.
STORE MÅL: Både Stian Berger Røsland (H) og Libe Riebe-Mohn (Ap) har store visjoner for hovedstaden. Foto: FOTO: CARINA BREDESEN/IDA HANSEN
Akvarium, svømmeanlegg og hurtigtog til Stockholm og København!

OSLO: Det er de to byrådslederkandidatene helt enige om at Oslo trenger i fremtiden.

Les reportasjen og se video fra dittOslos Hovedøya-tur med byrådsleder Stian Berger Røsland (H) og byrådslederkandidat Libe Rieber-Mohn (Ap) her.

Se også hva de to synes om den andre.

Beskriv Oslo med tre ord:

Stian Berger Røsland: Grønn. Endring. Enestående.

Libe Riber-Mohn: Raus. Mangfoldig. Men med for store forskjeller.

Hva mangler i Oslo i dag?

Stian: Hvis jeg skal være veldig konkret, så mener jeg at vi trenger flere svømmearenaer. Vi trenger et akvarium. Vi trenger – det er en veldig stor ting og litt dyrt og langsiktig, men ikke desto mindre – vi trenger å realisere planene om hurtigtog fra Oslo til København på to timer og tyve minutter.

Libe: I tillegg til akvarium og svømmemuligheter, så er det klart at Oslo i åra framover mangler boliger. Vi trenger et bedre utvidet kollektivnett, og hvis jeg skal være veldig politisk, så vil jeg si at vi trenger en bedre eldreomsorg.

Stian: Jeg tenkte du kom til å si at «vi trenger et rødt byråd» eller noe sånt.

Libe: Hehe, ja, vi trenger et nytt byråd!

Er Oslo-politikken åpen og interessant nok for vanlige folk?

Libe: – Den burde være det. Men Men det er en utfordring at mange har problemer med å forstå styringssystemet i Oslo. Mange surrer og forstår ikke forskjellen mellom byrådsleder og ordfører. Mange tror også at det er regjeringen som bestemmer i denne byen her. Alle som oss som er lokalpolitikere har et stort ansvar for å formidle viktigheten av de beslutningene som fattes i Oslo. Det fattes ufattelig mange beslutninger som har stor betydning for folks hverdag, som man ikke tenker over.

Er det fare for dere som frontfigurer for deres parti at Erna og Jens blir for synlige i valgkampen?

Libe: Nei, men det er viktig at folk forstår at dette er et lokalvalg og ikke et valg på nasjonalt plan. Da er det enklere i mindre kommuner der alle kjenner ordføreren.

Stian: Men det gjør de jo i Oslo også. Alle kjenner Fabian. Men færre har en personlig relasjon til lokalpolitikerne sine her. Bydelsutvalgene er det flere som har et forhold til. De fleste bydelene i Oslo er dramatisk mye større enn de fleste kommuner i Norge. Fem-seks-gangeren stort sett.

Lokalpolitikken i Oslo er mindre personorientert av de årsakene. Og sånn sett kanskje blir mer saks-parti-orientert.

I andre kommuner kan folk stemme Arbeiderpartiet ved stortingsvalg, mens de stemmer KrF ved lokalvalg, fordi de synes ordføreren er så fantastisk bra, eller de synes Arbeiderpartiet i den kommunen er helt pyton.

Visjoner for fremtidens Oslo?

Libe: Da er Oslo en by med lite luftforurensning og gode kollektivløsninger både i byen, men også ut av byen. Vi har lyntog til København og Stockholm.

Stian: Det er bra!

Libe: En by som oppleves som trygg og åpen med god skole – en kommune som gir gode kvalitative tilbud til befolkningen i ulike faser av livet; fra begynnelse til slutt.

Arbeiderpartiet vil redusere forskjellene og gi folk like muligheter, som i Groruddalen. Der trenger vi enn bedre sammensetning av folk med ulik sosial bakgrunn, og må ha en annen boligpolitikk for å få til det. Vi må ha en bedre fordeling av goder og byrder: Hvor plasserer vi de sosiale boligene, hvilke attraksjoner skal vi ha. Stovner har for eksempel ikke noe svømmebasseng. Dette har betydning for hvem som bosetter seg der, og for å få det mangfoldet, veksten og sosiale aktiviteten man ønsker.

Stian: Det viktigste i denne jobben er at man kan ikke gjøre noe med alt, men man må velge ut noe.

Og de siste 10–12 årene har vi fått folk fra hele Norge til å komme til Oslo for å se hva vi gjør i Osloskolen. Vi skal ha som ambisjon at folk fra hele Europa skal komme til Oslo for å se hva vi får til her. Nå har vi Norges beste skole, men det er ikke nok; i fremtiden skal vi ha Europas beste skole. Det er ute vi skal konkurrere.

Oslo i fremtiden vil være en by som er satt preg på av at vi er så mange flere mennesker. Om ti år er vi 7-800.000 innbyggere i denne lille store byen, eller store lille byen om du vil. Men en større by gir større muligheter. Det blir flere mennesker til å bygge byen vår, og bygge de kunnskapsbedriftene denne byen skal være vertskap for og leve av.

Libe: Det at vi blir flere gir noen utfordringer, men også store muligheter.

Stian: Alternativet til å vokse er helt forferdelig. Det at vi blir mange flere kommer til å gjøre at vi har et nytt Munch-museum, et nytt Deichmann i Bjørvika.

Libe: På Tøyen!

Stian: Vi har en helt ny bydel som vil sette Oslo på kartet, på en helt annen måte enn vi har sett før. Norge kåres stadig til verdens beste land. Og Oslo er Norges by. Vi bor i den beste byen i det beste landet i verden. Det gir oss ganske mange muligheter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere