RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Statssekretær Espen Barth Eide hevder han aldri har vært involvert i ambassadesaken, selv om den amerikanske ambassadøren skriver at han har vært hjelpsom.
Statssekretær Espen Barth Eide hevder han aldri har vært involvert i ambassadesaken, selv om den amerikanske ambassadøren skriver at han har vært hjelpsom. Foto: Foto: Espen Barth Eide - regjeringen.no

– Aldri vært involvert i ambassadesaken

Regjeringen har tidligere bedyret at den aldri har prøvd å påvirke utfallet i ambassadesaken. Wikileaks-avsløring tyder på noe annet.

HUSEBY: Ett av Wikilesaks-dokumentene som er sluppet er et konfidensielt dokument fra den amerikanske ambassadøren datert 21. juli 2008. Tittelen er: «Norway"s deputy minister of defense, Espen Barth Eide, power in Norways mod and rising star in the Labor party».

Dokumentet inneholder en rekke karakteristikker av Bart Eide som person og hans posisjon i det norske maktapparatet. Ikke alt er like positivt, hvor ambassadøren enkelte steder sår tvil om Barth Eides motiver.

Hjelpsom

I et parti av dokumentet får han ros for å ha vært hjelpsom på flere områder. Blant annet står det at Barth Eide har vært hjelpsom i forbindelse med «the sale of land to the USG for construction of a new embassy building (intervening on touchy real estate issues affecting the U.S. purchase of land for the new embassy)».

Ambassemotstanderne har i flere sammenhenger hevdet at regjeringen har vært med og påvirket prosessen rundt ambassadesaken og særlig etter at tomten ble solgt til amerikanerne fra Skifte Eiendom i 2004.

Les også: Departementet instruerte kommunen

 

– Aldri vært involvert

Vi spurte tidligere statssekretær i Forsvarsdepartementet, nå statssekretær i Utenriksdepartemenetet, om hvilken rolle Barth Eide har hatt i ambassadesaken.

– Det er en umulig situasjon å kommentere alt hva amerikanerne oppfatter eller hva de synes. Det er kommet en haug med Wikileaks-dokumenter, som ikke nødvendigvis representerer sannheten. Det er håpløst å bruke dette som kilde, som er amerikanernes interne, subjektive vurderinger. Jeg har aldri vært involvert i ambassadesaken, sier Barth Eide.

Håpløst å kommentere

– Men det står at du har vært hjelpsom i denne saken. På hvilken måte er det snakk om?

– Jeg har ikke vært involvert i beliggenheten av ambassaden og heller ikke i prosessen som Oslo kommune har hatt i forbindelse med ambassadesaken. Jeg skjønner godt at du spør. Det står mye rart i en slik beretning. Det er helt håpløst å kommentere alt dette, sier Barth Eide.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere