*Nettavisen* Nyheter.

– Alle kan redde verden litt

 Marianne Sveen har besøkte blant annet Kawergosk leir, som ble etablert i august i fjor og huser rundt 10.000 flyktninger. Foto: Ingrid Prestetun

Katzenjammer, Ole Paus, Morten Abel og D.D.E. stiller opp. Nå ber de folket gjøre det samme.

YOUNGSTORGET: Katzenjammers Marianne Sveen ber folk strømme til Konserthuset 30. november for å hjelpe barn på flukt.

Hun har nå fått kjente norske artister skal stille opp for å samle inn penger til Flyktninghjelpen. Og Sveen håper på stappfull sal og at Billettservice selger ut alle de tilgjengelige billettene.

Absurd øyeblikk

Det var norsk sommer på sitt aller beste, Marianne la siste hånd på scenemakupen og gledet seg til å spille for brunsvidde landsmenn i Sandefjord. Så ble hun plutselig oppmerksom på hva som utspant seg på tv-skjermen på hotellrommet.

– Det var kort fortalt en rystende reportasje om barn på flukt, som traff meg til de grader. Tårene rant, og første tanke var å skru av for å spare sminken, forteller Marianne.

– Så slo det inn hvilket absurd øyeblikk dette var. Skulle jeg skjerme meg mot nøden for å redde sminken? Det gikk en faen i meg da. Det var på høy tid å tørke tårene og gjøre noe.

Det første hun gjorde var å gå på scenen med Katzenjammer, og glede publikum som dette bandet alltid gjør.

– Jeg gikk nok litt på autopilot, og så snart vi var av scenen var planleggingsarbeidet i gang for hvordan jeg kunne bidra med hjelp fra min plass i livet.

Mikrofon og publikum

Marianne konsentrerte seg om kontaktnettet sitt.

– Vi artister har både mikrofon og publikum, vi får oppmerksomhet. Det var innlysende for meg å tenke konsert, og responsen jeg fikk på min ringerunde til kolleger var fantastisk. Samtlige som ikke var opptatt takket gladelig ja til å bli med, det samme gjaldt for teknikere og scenefolk.

Marianne smiler.

– I en bransje som nok er ganske selvsentrert, er det heldigvis veldig mange som synes det er flott å bruke oppmerksomheten vi får til noe bra, sier hun fornøyd.

Da artistene meldte seg og Marianne Sveen skjønte at det virkelig ble konsert, kontaktet hun Flyktninghjelpen.

– De kan jo alt det jeg ikke kan, vet hva som trengs mest og hvor, og har fantastiske folk i sine rekker, ledet av Jan Egeland, sier hun.

Les også: Sover ute fordi Rocky ikke få plass på hospitset

Besøk i Irak

Samarbeidet førte Marianne og fotograf Finn Erik Rognan på besøk til tre flyktningleire i Nord-Irak i begynnelsen av november.

– Det var selvsagt utrolig sterkt. Folk lever som best de kan, prøver å bevare verdighet og håp midt i all håpløsheten, og gjøre det beste ut av situasjonen. Det er 50 millioner flyktninger i verden i dag. Bare i Syria er fem millioner barn på flukt – hele Norges befolkning som barneflyktninger!

Klikk på bildet for å forstørre.

– Fantastisk hvordan de greier å mobilisere så mye glede under slike forhold, sier Marianne Sveen. Foto: Ingrid Prestetun


Marianne forteller om barna i leirene hun besøkte, mange av dem har grusomme opplevelser å bære på.

– Allikevel er de så utrolig kjærlige, kontaktsøkende og så glade for å bli sett. De har faktisk fremdeles masse glede i seg. Hadde det ikke vært barn i leirene ville de vært som gravplasser.

Hun smiler litt og forteller om morgenritualet på skolen.

– Barna starter dagen med å synge den kurdiske nasjonalsangen. Høyt! Den runger ut over flyktningleiren. Det ble vel sterkt for Sveen, ja, sier hun og humrer litt.

Marianne har for øvrig skrevet en vakker låt, Hvil meg, om opplevelsene sine i Nord-Irak, som Rognan laget en like vakker video til under besøket deres, Inntektene av denne går til Flyktningehjelpen.

Vinterkulde

Nå er vinteren i anmarsj i Nord-Irak, med snø og kuldegrader, som hos oss. Folk bor i plasttelt og mangler varme klær og pledd. Mange av barna har ikke sko. Allikevel prøver menneskene der å leve så normalt som mulig, med skolegang og enkle aktiviteter, for å få en pause fra tunge tanker og trange telt.

Marianne Sveen ble godt kjent med en flyktningfamilie fra Damaskus.

– For to år siden satt de trygt i stuen sin i storbyen, høyt utdannede foreldre med god inntekt, så på tv, lekte med barna, levde som vi gjør i Norge. Nå savner barna rommene sine, skolen, kompiser. Situasjonen i verden er uforutsigbar, og hvem som helst kan faktisk bli flyktninger.

Hun trekker pusten.

– Urettferdigheten er så overveldende, men sympati hjelper dem ingenting, vi må gjøre noe. Og noen hyggeligere måte å gi på enn noen fantastiske timer i Konserthuset første søndag i advent kan i hvert fall ikke jeg tenke meg! Selger vi ut kan vi sende 500.000 kroner nedover. Det vil bety forskjell på liv og død for mange.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag