– Alle skal bli hørt

Guro Kjølstad Røste ønsker at alle andre kvinner skal ha samme positive opplevelse som hun hadde da hun fødte Emil for ni måneder siden. Foto: Aina Moberg

Guro Kjølstad Røste ønsker at alle andre kvinner skal ha samme positive opplevelse som hun hadde da hun fødte Emil for ni måneder siden. Foto: Aina Moberg

Guro Kjølstad Røste, nyvalgt styreleder i Liv laga, har et brennende engasjement for gravide, fødende og barselkvinners rettigheter.

LAMBERTSETER: – Når fagfolk ikke lytter, risikerer de å sette moren og barnets helse på spill. Fagfolkene diskuterer nå når det er riktig å igangsette fødsler på overtid, hva som er farlig og ikke. Liv laga kan ikke si hva som er medisinsk riktig, men vi er helt sikre på at kvinnene må bli hørt i større grad enn det som ofte er tilfelle i dag, sier Kjøstad Røste, bosatt på Lambertseter og snart huseier på Manglerud.

Opprørt

Hennes brennende engasjement startet da hun fødte barn nummer to, sønnen Emil for ni måneder siden.

– Jeg fikk en kontinuerlig oppfølging og støtte som var helt fantastisk på Føderiket. Jeg tenkte at dette skal jeg kjempe for at alle andre fødende også skal få oppleve. Jeg fikk en type energi jeg bare måtte gjøre noe med. Derfra var veien til å søke styrelederjobben i organisasjonen Liv laga veldig kort. Dette blir min måte å hjelpe andre på, sier 29-åringen.

Hun er opprørt over alle historiene om jenter som har det forferdelig før, under og etter fødsler.

– De blir oversett, føler seg redde, får ikke hjelp til amming, osv. Slik skal det ikke være, og jeg skal kjempe for at alle får den informasjon de trenger og har krav på slik at de tar de riktige valgene både under svangerskapet, under fødselen og i barselperioden, sier hun.

Fødselshjelper

I tillegg til å være styreleder i Liv laga, har Guro vært på kurs i Norsk Doulaforening for å bli fødselshjelper (doula). Hun er nå en sertifisert sådan.

– Dette er ganske nytt i Norge, men en trend i USA. Der er det vanlig at fødende har med seg en fødselshjelper. Det er godt å få ekstra støtte av en erfaren person, en man blir kjent med tidlig i svangerskapet. Mange kvinner har fødselsangst, og vi doulaene gir dem en trygghetsfølelse, forteller Guro.

Hun sier at behovet for fødselshjelpere er stort, men at mange ikke vet om at tilbudet finnes.


– Det er bare å kontakte Norsk Duolaforening. Den har forøvrig ingenting med Liv laga å gjøre, informerer hun.

Individuelt

Tobarnsmoren har allerede vært med to kvinner som skulle føde, en på Føderiket og en på A-hus.

– Det var to vidt forskjellige fødsler, noe som understreker poenget jeg vil ha frem. Alt er individuelt. Ingen spiser lik mat, ingen kjører lik bil, hvorfor skal da alle fødsler være like, spør hun seg.

– Alle skal bli hørt. Det er viktig at ikke alt settes inn i medisinske normer, men at man lytter til den fødende som kjenner sin egen kropp, poengterer hun.
De blir oversett, føler seg redde, får ikke hjelp til amming

Guro Kjølstad Røste

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag