RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– «Alle» vil bli musikere


Lars Andreas Aspesæter, Therese Lech og lærer Morten Halle trives på Norges Musikkhøgskole.
Lars Andreas Aspesæter, Therese Lech og lærer Morten Halle trives på Norges Musikkhøgskole.
Norges Musikkhøgskole har aldri hatt flere søkere enn i år. – Vi er heldige, sier to av elevene som går på den populære jazzlinja.

SLEMDALSVEIEN: – Det har aldri vært flere søkere til skolen enn i år, sier leder for fagseksjonen for improvisert musikk, jazz og folkemusikk, Morten Halle.

Hele 1942 mennesker har søkt seg til skolen i Slemdalsveien 11, og det er rekord i skolens 33 år lange historie. Sammenlignet med søkertallene fra fjoråret, er økningen på hele atten prosent.

Også i år er det improvisert musikk og jazz-, som er den mest populære linja, med 33 søkere per studieplass. (Det er i år 9 studieplasser,  3 plasser flere enn i fjor)

Oslo-jazzbyen

– Hvorfor er skolen, og særlig jazzlinja så populær, tror dere?

– Jazzmiljøet i Oslo er veldig bra, og mulighetene til å spille mye er stor her, sier Halle. Han mener flere elever begynner tidligere med musikk, gjerne på kulturskoler og kommer derfor allerede svært flinke og talentfulle til audition på musikkhøyskolen.

Den tilrettelagte og individuelle undervisningen, samt høy kvalitet på denne, og kjente musikere som har gått på skolen, er andre grunner til at folk velger seg til skolen, tror han.

Halle nevner i fleng, Solveig Slettahjell, Morten Qvenild, og Sven Magnus Furu som kvalitetsstempel på kjente musikere som har gått på skolen.

Idol-faktor og lidenskap

Itillegg tror han den økende TV-satsinga på programmer som Idol kan være noe av forklaringen på rekordmange søkere til musikkhøyskoler.

– Alle vil bli musikere nå, kan det se ut som, sier Halle.

– Jeg tror mange flere velger studier utifra hva de selv brenner for, sier vokalist og 3.årig-student på jazzlinja, Therese Lech.

Les flere musikknyheter på dittOslo

Hun får støtte av klassekamerat og pianist, Lars Andreas Aspesæter.

– Jeg tror ikke folk er så redd for om de får jobb eller ikke når de velger utdanning, sier Lars Andreas som gjerne ser for seg påbyggingsstudie med pedagogikk, i tillegg til livet som kompmusiker i diverse band i framtida.

Heldige

– Vi er utrolig heldige som får gå her, konstaterer de to elevene som fremdeles har ett år igjen på skolen. De husker tilbake til den krevende auditionen, og er begge sikre på at det er en ting som driver dem:

– Musikk er gøy, sier Lars Andreas.

– Godt over halvparten jobber profesjonellt innen musikk etter utdanning her, sier Halle som forteller resultatene fra en uformell undersøkelse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere