– Altfor mange barn lider

Hans-Petter Rode er utekontakt i Bydel Gamle Oslo. Han mener barnefattigdommen er urovekkende. ARKIVFOTO

Hans-Petter Rode er utekontakt i Bydel Gamle Oslo. Han mener barnefattigdommen er urovekkende. ARKIVFOTO

Det var fattigdom og sosial eksludering som stod på agendaen da Ungdomsparlamentet holdt sitt andre møte forrige onsdag.

Sentrum: – I Norge er det cirka åtte prosent fattige barn. 15 prosent av disse bor i hovedstaden og igjen 33 prosent bor i vår bydel. Det er alarmerende, sa utekontakt i Bydel Gamle Oslo, Hans-Petter Rode.

Grunnleggende behov

Sammen med kollega Nabiha Aissaoui var han til stedet under det andre møtet til Ungdomsparlamentet, og diskuterte med ungdommene et tema han er svært opptatt av.

– Det å ikke ha penger til grunnleggene behov er fattigdom. Det er alt for mange barn som lider under foreldrenes dårlige råd, og desverre er mange av disse barn med minoritetsbakgrunn, sa Rode.

Kafédialoger

Ungdommer som ikke har tillitsverv i organisasjoner eller deltar på aktiviteter som gjør at de blir representert i ulike fora, har få arenaer der deres meninger blir hørt.

Med mål om å endre på dette, har en rekke ungdomsorganisasjoner i Oslo-området gått sammen og skapt konseptet Ungdomsparlamentet. Der er vriene debatter byttet ut med åpne kafédialoger, og politikerne flyttet fra talerstolen, til plassene midt blant ungdommene, sånn at de best mulig kan lytte til meningene deres.

Under forrige ukes møte var det fem ulike bord, med fem ulike diskusjoner angående temaet fattigdom. Det ble også debattert hva fattigdom egentlig er, og det var mange forskjellige meninger på bordet.

Viktig å lytte

Også politiet var representert under møtet, og førstebetjent ved forebyggende på Grønland politistasjon, Øyvind Haslestad synes det var en positiv opplevelse.

– Det er veldig fint å arrangere disse type møtene, og det er alltid interessant å lytte til undommen, sier han.

Haslestad mener også det er vikitg å komme sammen på tvers av alder og bakgrunn for å belyse slike viktige temaer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.