RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Anders Behring Breivik er fortsatt farlig


NY RAPPORT: I dag la Agnar Aspaas fram rapporten som konkluderer med at Anders Behring Breivik var strafferettslig tilregnelig da han gjennomførte terroraksjonene 22. juli i fjor.
NY RAPPORT: I dag la Agnar Aspaas fram rapporten som konkluderer med at Anders Behring Breivik var strafferettslig tilregnelig da han gjennomførte terroraksjonene 22. juli i fjor. Foto: Foto: Simen Sundsbø
Agnar Aspaas og Terje Tørrissen mener det er høy risiko for at Anders Behring Breivik kan gjenta voldelige handlinger.

OSLO TINGRETT: Det kom fram da de to rettspsykiaterne la fram sin rapport for Oslo tingrett tirsdag. Der konkluderte de med at mannen som sto bak bomben i regjeringskvartalet og drapene på Utøya var strafferettslig tilregnelig og ikke psykotisk i gjerningstiden.Dermed kan han straffes og fengsles.

– Selve innholdet i rapporten er taushetsbelagt og kan ikke kommenteres, sier Aspaas til Sandefjords Blad.

Jeg konstaterer at vi har ment forskjellige ting

– Retten må vurdere

Under rettssaken mot Anders Behring Breivik som starter 16. april, skal imidlertid han, Tørrissen og de to rettspsykiaterne som undersøkte Behring Breivik første gang, vitne. Da kommer Aspaas til å fortelle hvorfor han og Tørrissen kom til en annen konklusjon enn det Torgeir Husby og Synne Sørheim gjorde i sin rapport.

De konkluderte med at Behring Breivik var psykotisk og paranoid schizofren med grandiose vrangforestillinger. Det gjør ikke Aspaas og Tørrissen.

– Jeg konstaterer at vi har ment forskjellige ting, men det er opp til retten å vurdere dette.

TEMASIDE: TERRORANGREPET 22. JULI

37 timer med Behring Breivik

Arbeidet med å gjennomføre den rettspsykiatriske vurderingen av Behring Breivik har vært spesielt og belastende for Aspaas. Selv om arbeidsmetodikken ikke har vært annerledes enn fra andre vurderinger han har gjennomført, har omstendighetene rundt gjort arbeidet større.

– Det ble hjemmepåske i år, ja, sier han.

Aspaas og Tørrissen har til sammen tilbragt 37 timer sammen med Behring Breivik. Dette har vært både gjennom individuelle samtaler, og felles samtaler med den tiltalte.

I tillegg har de gått gjennom politidokumenter, helsedokumenter og observert ham på andre måter i tiden han var på midlertidig sikkerhetspost på Dikemark.

– Vi har hele tiden forsøkt å se etter motforestillinger på arbeidet vi har utført. Da spør vi oss selv «kan det likevel være slik at ...» og så videre, forklarer han.

Risiko for gjentakelse

Men trass i alle motforestillinger har de ikke funnet tegn til at Behring Breivik ikke skal kunne stå til ansvar for sine handlinger. Men de mener han fortsatt er en meget farlig mann.

– Det er høy risiko for gjentatte voldelige handlinger, skriver Aspaas og Tørrissen i sin rapport.

Nå regner Aspaas med sterk debatt i kjølvannet av rapporten, ettersom den har stikk motsatt konklusjon av den første.

– Jeg konstaterer at vi har ment forskjellige ting. Det er skjønn involvert og ingen eksakt vitenskap selv om vi bruker vitenskapelige metoder, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere