RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Ap og SV løp til mamma og pappa


HODERYSTENDE: Fabian Stang mener det er for galt at kommunen skal bruke 10 millioner kroner for å holde valglokalene åpne i to dager når det ikke finnes materiale som understøtter at dette gir økt valgoppslutning.
HODERYSTENDE: Fabian Stang mener det er for galt at kommunen skal bruke 10 millioner kroner for å holde valglokalene åpne i to dager når det ikke finnes materiale som understøtter at dette gir økt valgoppslutning. Foto: Foto: Vidar Bakken
Fabian Stang kritiserer Ap og SV for at de fikk trumfet gjennom at en tredel av bystyrerepresentantene kan overkjøre flertallet.

OSLO: – Oslo Arbeiderparti forsøkte flere ganger å få flertall i bystyret for å få gjennomført to dagers valg i Oslo. Begrunnelsen for dette var at de mente det ville øke valgdeltakelsen, sier ordfører Fabian Stang som leder valgstyret i rådhuset.

Bystyrets flertall mente at det ikke kunne påvises noe grunnlag for at velgeroppslutningen ville øke og at det dermed var unødvendig for kommunen å bruke ni millioner kroner ekstra på dette ved forrige stortingsvalg.

– Da Ap ikke fikk viljen sin løp de sammen med SV til mamma og pappa på Stortinget for å endre spillereglene. De fikk vedtatt en ny lov oppunder stortingsvalget i 2009. Det ble vedtatt at hvis en tredel av kommunestyrets medlemmer ønsker det, skal det avholdes to dagers valg i kommunen. Det er en skandale, sier Stang videre.

Bekymret for deltakelse

Leder av Oslo Arbeiderparti, Jan Bøhler, var i et intervju i 2005 bekymret for den lave valgdeltakelsen i de østlige bydeler sammenliknet med de vestlige bydeler.

Han mente at økt valgdeltakelse i østlige bydeler ville føre til et bedre resultat for partiene på venstresiden. Et to dagers valg ville etter hans mening gi fleksibilitet og flere anledning til å stemme.

Tiden har gitt oss rett

– Arbeiderpartiet fikk ikke gjennomslag for dette i bystyret, da det som sagt ikke var noe kunne underbygge at et to dagers valg ville ha noen effekt på velgeroppslutningen. Tiden har gitt oss rett, sier Stang.

Velgeroppslutningen ved stortingsvalget i 2009 i Oslo lå én prosent under oppslutningen i 2005. Det er det samme som landet for øvrig.

Utgifter uten grunn

– Vi har altså et mindretall i Oslo bystyre uten budsjettansvar, som ved høstens valg vil påføre kommunen ti millioner kroner i merutgifter uten grunn. Det er som sagt en skandale og i strid med prinsippene i vårt demokrati. Nå må vi finne inndekning for dette og det betyr at kommunen har ti millioner mindre å rutte med som kunne gå til andre nødvendige tjenester, sier Stang.

Han viser til at det skal opprettes flere nye forhåndsstemmelokaler i Oslo.

– Flere lokaler kan stimulere til økt deltakelse. Velgerne har anledning til å stemme i fire uker før valget. Hva skal man da med to valgdager? Dette opprører meg, sier ordføreren.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere