RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Ap prioriterer ikke eldre


Sylvi Listhaug mener "eldreopprører" er feilslått.
Sylvi Listhaug mener "eldreopprører" er feilslått. Foto: ARKIVFOTO
Sylvi Listhaugs svar på kritikken fra BU-lederne er et nytt angrep.

OSLO: – Oslo Ap påstår at de ville ha gitt flere eldre sykehjemsplass hvis de hadde styrt Oslo. Men deres prioriteringer i både bystyret og i de bydelene de styrer viser at de svikter eldrebefolkningen, skriver Listhaugs byrådssekretær Kai-Morten Terning i et tilsvar.

10 BU-LEDERE UT MOT LISTHAUG: – Hun har som ansvarlig byråd lagt ansvaret for at eldre ikke får sykehjemsplass på bydelene

– Siden kommunevalget i 2007 har Ap ikke lagt inn mer penger til å rehabilitere eller bygge flere sykehjemsplasser enn byrådet. De la inn 50 millioner kroner ekstra i årets budsjett til Omsorgsbygg som blant annet har ansvaret for sykehjemmene, men de midlene skulle brukes på rehabilitering av barnehager.

Ap foreslo i budsjettet for 2010 å gi 120 millioner kroner ekstra til bydelene. I deres prioritering av fordelingen til bydelsrammen ønsket de ikke at ei krone skulle gå til pleie- og omsorg.

Oslo Ap har altså verken prioritert å bygge flere sykehjemsplasser eller å gi bydelene mer penger til å kjøpe flere plasser. De ekstra midlene til bydelene ble for øvrig saldert ved å øke låneopptaket, fordi de ikke klarer å nedprioritere andre områder i sine budsjettforslag, skriver Terning.

De røde bydelene kutter

– I 2007 var første kommunevalg med direktevalg på medlemmer av bydelsutvalgene og 10 av 15 bydeler fikk et sosialistisk flertall. Bydelene får fordelt midler fra bydelsrammen fordelt etter faglige utarbeidede kriterier og det enkelte bydelsutvalg vedtar budsjettet. Bydelsstatistikken viser at det har vært en nedgang på 152 sykehjemsbeboere i Oslo fra 31.12.2007-31.12.2009. I den samme perioden har de borgerlig styrte bydelene benyttet 17 flere plasser, mens i de sosialistiske bydelene har det vært en nedgang på 169 sykehjemsbeboere.

– Det er også en større andel eldre som får avslag på søknad på sykehjemsplass i de sosialistiske bydelene. I 2009 fikk 13 prosent av de som søkte på langtidsplass på sykehjem avslag på søknaden deres. I de sosialistiske bydelene fikk 14,3 prosent avslag, mens i de borgerlige bydelene fikk 11,2 prosent avslag på søknad om sykehjemsplass, skriver Terning.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere