RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Bæææææ... nå får' u se å passe på at folk tilbereder kam' erata våres årn'tli!
- Bæææææ... nå får' u se å passe på at folk tilbereder kam' erata våres årn'tli! Foto: Matprat

– Bæææ bye lille lam

- Fårikål må være en av verdens enkleste retter, mener Oda Christensen i Matprat. Fram med pepperkverna – i dag er det Fårikålens dag!

SENTRUM: Lukta av kål siver ut av de tusen hjem, og mange sauer har for lengst sagt sitt siste brek. Samtidig får pepperkverna kjørt seg, og små og store samler seg rundt bordet, til det som kanskje er Norges nasjonalrett. I tradisjonenes tro feires Fårikålens dag den siste torsdagen i september.

- Man har feiret forskjellige anledninger med fårikål lenge, men retten selv fikk først sin egen festdag i 1998. Og siden er Fårikålens festdag markert hvert år, opplyser matrådgiver Oda Christensen.

Vellykka rett

Hun beskriver fårikålen som en enkel rett, med kun kål, kjøtt, pepper, salt og litt vann, som ingredienser.

- Gode kokte poteter er helt klart riktig til fårikål. Når det gjelder drikke, vil jeg anbefale en god eplemost eller godt øl. En liten akevitt ved siden av, er heller ikke å forakte, mener hun.

I følge henne får ofte Matprat tilbakemeldinger fra brukerne, om at de har servert fårikål til utenlandske venner, og med veldig godt resultat.

- Sør-Amerikanere knasker gjerne de hele pepperkornene, indere irriterer seg over at dette ikke er en indisk rett, og amerikanerne synes at retten er veldig eksotisk, sier Christensen.
 

Inspirert av gåsa

Hun forteller at fårikålen ble kåret til nasjonalrett av Nitimens lyttere, en gang på 70-tallet, og at tittelen står sterkt.

- Selve retten er nok inspirert av den danske retten med gås og kål. Men på grunn av råvaretilgangen gjorde man om på ingrediensene, og vi fikk fårikål. Fårikål er også en av de rettene som folk flest forbinder sterkest med tradisjonsmat, forteller hun. 

Fårikål er en slags mellomting mellom husmannskost og festmat. I tillegg til egen grasrotorganisasjon, Fårikålens venner, har også matretten sitt eget politi! Hvert år er den lett gjenkjennelige bilen, en Opel Olympia Rekord, modell 1954, ute og patruljerer. De har retten til å skrive ut FÅRenklete forelegg, for eksempel hvis restauranter ikke presenterer og serverer fårikålen slik den skal. I følge fårikålpolitiet skal gjestene bli tilbudt rykende varme og rikelige porsjoner.

Under ser du et eksempel på en oppskrift til åtte personer, hentet fra matprat.no.

Fårikål

Ingredienser:

3 kg fårikålkjøtt
3 kg hodekål
8 ts hel pepper
4 ts salt
6 dl vann


Slik gjør du:
1. Del hodekålen i båter.

2. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte (kjøtt nederst med fettsiden ned). Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan legges i en spesiell pepperholder.

3. Hell på vann. Kok opp og la fårikålen trekke på svak varme til kjøttet er mørt (til det løsner fra benet). Ca. 2 timer.

4. Fårikålen serveres rykende varm på varme tallerkener.

Noen liker å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel mellom lagene (1-2 ss, per 4 porsjoner).

Serveres med kokte poteter.

Tips: Hvis du skal lage fårikål til mange, trenger du en 10 liters kjele eller to 5 liters til 10 porsjoner. 
 

Hva mener du? Er fårikål Norges nasjonalrett?
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere