RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Bak hver stein ligger en historie

Han var den eneste gjenlevende jøden fra Solveien 112. Søndag ble det nedlagt minnesmerker i fortauet i Nordstrandsveien foran en rørt forsamling.

NORDSTRAND: Lørdag 24. august fylte Samuel Steinmann 90 år. Det var en hjertelig, varm og svært imøtekommende 90-åring som tok imot Nordstrands Blad dagen etter.

Anledningen var nedsettelse av snublesteiner (minnesmerker) for dem som ble drept i konsentrasjonsleiren Auschwitz under krigen.

Eneste som overlevde

Fem norske jøder får nå nedfelt hver sin stein på fortauet i Nordstrandsveien. Fire av dem ble drept. Samuel Leon Steinmann er den eneste overlevende av de norske jødene som bodde i Solveien 112 på Nordstrand.

– Du er tidlig ute. Kom inn, stig på – du skjønner vi driver og rydder alle gavene jeg fikk til min 90-årsdag i går. Det ble en hyggelig feiring på Engebret med 65 gjester, sier Samuel med et glimt i øyet og et fast håndtrykk.

– 90 år, det er en anselig alder, ikke minst med tanke på alt du har opplevd under krigen. Hvordan opplever du det som skal skje i dag?

Samuel smiler, tydelig rørt.

– Jeg var heldig, jeg overlevde. Det gjorde ikke broren min, Harry. Heller ikke tre medlemmer av Plavnik-familien. De ble alle drept i Auschwitz sier han til Nordstrands Blad.

Familien Steinmann og familien Plavnik hadde sterke bånd. Sammen drev de firmaet Dressmagasinet, og sammen kjøpte de eiendommen i Solveien 112 – som senere ble okkupert av tyskerne.

Minst 50–60 mennesker har møtt opp for å overvære markeringen. Deriblant direktør for Jødisk Museum i Oslo, Sissel Levin, styreleder Rolf Kirschner, barnebarnet til Salomon Plavnik og sist, men ikke minst, gjenlevende Samuel Leon Steinmann fra Nordstrand.

Navn i ny tid

Sissel Levin holder tale:

– Et menneske er først glemt, når dets navn er glemt. Det er lagt ned 41.000 steiner i Europa, 144 i Norge og 85 i Oslo. Det krever at vi ikke glemmer at vi vet. Navnene får liv i en ny tid. Bak hver stein ligger en historie, sa Levin.

En flott markering som ble avsluttet med en bønn for de døde. På norsk og hebraisk.

LES OGSÅ:

70 år siden avreisen til Auschwitz

Fra Nordseter til Auschwitz

Samuel Steinmann hedret av Kongen

Her ble Steinmann arrestert i 1942

 

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere