– Bare frisbeegolf er fornøyd

«OL-LØFTET»: Mange opprustninger og nye arenaer vil bedre Oslos etterslep på idrettsanlegg. Men vil det hjelpe idrettene som sliter aller mest? Her vises en tiltenkt åpningsseremoni på Valle Hovin.

«OL-LØFTET»: Mange opprustninger og nye arenaer vil bedre Oslos etterslep på idrettsanlegg. Men vil det hjelpe idrettene som sliter aller mest? Her vises en tiltenkt åpningsseremoni på Valle Hovin. Foto: Illustrasjon: Oslo kommune

Unge i Oslo som vil begynne med idrett avvises på grunn av plassmangel.

Klikk på bildet for å forstørre.

OL-FORKJEMPER: Idrettspresident Børre Rognlien. Foto: Foto: Per Møller Pettersen

OSLO: Oslo byråds utarbeidede søknad om å arrangere vinter-OL i 2022 møter mye motstand. Det samme var tilfellet da Tromsø forsøkte å få gjennomslag for en norsk OL-søknad for drøyt fire år siden.

Et OL i Oslo har likevel sett ut til å være nærmere å bli en realitet denne gangen.

Ett av de sterkeste argumentene for et OL i «verdens vinterhovedstad» er løftet lekene kan være med å gi til hovedstadens store mangel på idrettsanlegg.

LES OGSÅ: Nye milliarder inn i OL-budsjettet

President Børre Rognlien i Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF) påpekte nettopp dette da byrådet presenterte sin seneste utgave av OL-planen for en drøy uke siden.

– Dårligst anleggsdekning

– Mange barn slipper ikke til på de aktivitetene de vil. Oslo er et av de få stedene i landet der man må avvise barn og unge som vil drive med idrett, fastslo idrettspresidenten.

Rognlien henviste til statistikk fra Kulturdepartementet som viser at Oslo er fylket i landet med dårligst anleggsdekning. En sammenligning med lite befolkede områder av landet er dog kanskje ikke helt rettferdig.

LES OGSÅ: "Så tynt at det likner voodoo-økonomi"

– Det finnes også en statistikk som tar for seg alle byer i Norge med over 40.000 innbyggere. Også der har Oslo den dårligste anleggsdekningen, påpekte Rognlien overfor dittOslo, og tilføyde at vokser Oslo mer enn andre byer den sammenligner seg med.

– I forhold til andre storbyer i Norge har Oslo litt i overkant av halvparten så god anleggsdekning. Det er ganske stygge tall, istemmer anleggsansvarlig Robert Gausen i Oslo idrettskrets.

Aller verst ser situasjonen ut for hallidrettene og svømming, idretter som uansett ikke er en del av et vinter-OL. I Oslo idrettskrets tror man likevel at et OL vil bidra til en bedret anleggssituasjon.

LES OGSÅ: – OL til Groruddalen for å stimulere til vekst er mildt sagt vås

Ikke minst med tanke den planlagte 10.000 seters ishockeyhallen på Stubberud. Etter et OL skal denne bygges om til en flerbrukshall, med flere etasjer som vil kunne huse veldig mange idretter og utøvere.

Også for skøyter, ishockey og skiskyting er det planlagt anlegg som lenge har vært etterspurt, uten at de er blitt en realitet.

Barn får ikke plass

– Vi har 80 aktiviteter som ønsker seg treningstid rundt i Oslo. Frisbeegolf er den eneste idretten som har fortalt oss at de er fornøyd med anleggssituasjonen i byen, forteller Gausen til dittOslo.

Store hallidretter, som håndball og innebandy, har køer av barn og unge som det rett og slett ikke er plass til på lagene. Dette fordi hvert lag gjerne bare kan få tildelt én time treningstid per uke.

– I en bydel som Nordre Aker, der det er en ekstremt idrettsinteressert befolkning, er det spesielt tydelig at vi har altfor få haller, sier Gausen.

LES OGSÅ: OL for over 20 millliarder – Oslo får bare 2,7 milliarder av disse

Idrettskretsen har lagt merke til at utøvere strømmer på hver gang det åpnes nye anlegg. Av de senere eksemplene har man sett dette både innen dans og kampsport.

At treningstidene fylles opp omtrent umiddelbart gir en god pekepinn på det enorme presset mot idrettsanleggene i byen, understreker Robert Gausen.

– Det snakkes om at folkehelsen skal bedres med hjelp fra et OL, og jeg er enig i det. For Oslos del er det likevel det å lage nye arenaer for idrett i en trang by som er det aller viktigste, mener han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.