RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

 
  Foto: Stine Merethe Eid

– Bare midlertidig asylmottak

Løren som ankomstsenter er en midlertidig løsning. Det opplyser UDI. - Dette vil ikke belaste området, sier Åsmund Eide.

LØREN: Da det ble kjent at Løren asylmottak skal bli et nasjonalt ankomstsenter for asylsøkere, reagerte leder av bystyrets helse- og sosialkomité, Mazyar Keshvari (Frp), kraftig.

- Dette kan jeg ikke godta. Dette er ghettofisering av et allerede belastet område, sa han til Lokalavisen.

Kommunikasjonsrådgiver i UDI (Utlendingsdirektoratet), Åsmund Eide, slår tilbake mot kritikken. Han forteller blant annet at ankomsttransitten som skal etableres på Løren asylmottak er midlertidig og at dette ikke vil belaste området.

– Det er vanskelig å tidfeste hvor lenge ankomstsenteret vil være på Løren. Det vil ta noe tid å få opp et ankomstmottak slik vi vil ha det, sier han.

Løren asylmottak skal ta i mot alle de flyktningene som kommer til Norge. Tidligere har det var Tanum i Bærum som har har vært ankomstmottak.

Selv om mottaket på Løren er midlertidig er det likevel er det ingen tvil om at det blir en god stund, da innforstått med måneder.

– Det blir noen tekniske endringer og noe ombygging på Løren. Når det gjelder dette med tidsperspektiv er det vanskelig å si noe konkret. Vi ønsker et ankomstsenter sentralt i Oslo. Det arbeider vi med. Hvor lenge vi vil bruke Løren som ankomsttransitt avhenger altså av når vi får et slikt senter. Grunnen til at vi ønsker et slikt senter, er for å øke hastigheten på saksbehandlingen. Mer effektiv saksbehandling betyr raskere avgjørelser i asylsakene og at samfunnet sparer penger, sier Eide.

Færre beboere

En del av planene er at administrasjonen på Løren må bli større enn den er i dag.

– Det betyr at det blir færre beboere der fremover, sier Eide, som derfor ikke forstår argumentet til Mazyar Keshvari om at et ankomstmottak vil belaste området ytterligere. I dag har asylmottaket 350 plasser.

– Jeg tror det er noen som faktisk glemmer at det er asylmottak der i dag, kommenterer Eide.

God erfaring

Keshvari kommenterte til Lokalavisen at Oslo tar i mot mange innvandrere, både asylsøkere og andre.

- Vi må hjelpe til og gi de som kommer hit en reel sjanse. Men Oslo får ikke hodet over vannet, for det kommer så mange hit. Det går utover integreringen, sa han til Lokalavisen sist uke.

Mens Keshvari mener Oslo tar imot mange innvandrere, forteller Eide at Oslo er langt nede på lista.

– Det er viktig å skille mellom innvandrere og asylsøkere. Ved utgangen av 2009 hadde Oslo 550 mottaksplasser. Det er nest færrest sammenliknet med andre fylker, kun Finnmark har færre. Snittet per fylke var på 1200 og Nordland, som har flest mottaksplasser, hadde 2659, sier Eide, som sier at de som bor på ankomsttransitt er der i en snau uke før de reiser til andre mottak.

– Da blir det selvfølgelig ikke snakk om integrering på Løren. Jeg må bare henvise til det vi opplevde på Tanum i Bærum. Vi har drevet transittmottak i 22 år og det har vært veldig få uheldige hendelser, sier kommunikasjonsrådgiveren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere