RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Barn av alkoholikere er i mange tilfeller glemt


ENSOMME: Kroene i byen huser de mange ensomme sjeler som samfunnet har glemt. De harmløse alkoholikerne som ingen vil ha noe med å gjøre. Mange av dem er selv barn av alkoholikere.
ENSOMME: Kroene i byen huser de mange ensomme sjeler som samfunnet har glemt. De harmløse alkoholikerne som ingen vil ha noe med å gjøre. Mange av dem er selv barn av alkoholikere. Foto: ARKIVFOTO
Tusenvis av barn og unge under 18 år bor i en familie hvor en person misbruker alkohol uten å få hjelp.

OSLO: I 2011 er det hittil 20 barn i Oslo-området som har oppsøkt hjelp hos Arbeiderbevegelsens rus- og sosialpolitiske forbund (AEF).

Del på Facebook

Gjennom prosjektet «De gjemte og glemte barna» tilbyr de barn av alkoholikere hjelp i form av individuelle samtaler, støttegrupper og kurs.

Barn av alkoholikere er i mange tilfeller glemt, fordi samfunnet har vært mer opptatt med de rusmisbrukende foreldre, sier Eva Angell, prosjektleder av «De gjemte og glemte barna».

I skyggen av narkotika

Disse barna opplever ofte skam fordi problemet som eksisterer i familien er tabubelagt i vår kultur. Hun tror at nettopp det er årsaken til at mange tyr til taushet og vegrer seg for å oppsøke hjelp.

LES OGSÅ: – Mamma har alltid drukket

– Det kan skyldes både barns lojalitet overfor foreldrene og frykt for at andre skal få greie på hvordan situasjonen er hjemme.

Når man snakker om rusproblematikk legges det ofte fokus på narkotika, selv om alkoholavhengighet er et betydelig større samfunnsproblem. Angell tror at det først og fremst skyldes at alkohol er og har alltid vært et legalt.

Alkohol brukes i alle samfunnslag og ved festlige tilstelninger. Nettopp fordi at det er et legalt og anerkjent middel, kan nok et alkoholproblem skjules i lengre tid enn et narkotikaproblem, sier hun. Til forskjell er narkotikaproblemer lettere å oppfatte.

– De er komplekse og svært synlige. Det vil ta lengre tid før alkoholproblemer blir synliggjort for omgivelsene, og før noen roper varsko og før den alkoholavhengige søker hjelp.

Harmløse alkoholikere

Dessuten tror hun at mange ser på alkoholikere som harmløse og at de dermed blir glemt.

– Ingen vil ha noe med dem å gjøre, spesielt de som sitter på kroer rundt omkring, sier Angell.

Fakta er at det finnes mange ensomme sjeler på kroene som har drukket seg bort fra familie og venner for mange år siden, og som ikke lenger er i stand til å ta vare på seg selv, og langt mindre andre.

Svært mange av dem selv er voksne barn av alkoholikere.

Angell tror at de fleste barn og unge har manglende kunnskap om at det faktisk finnes hjelp å få. Hun håper de vil våge å ta kontakt med de hjelpeapparatene som finnes. Og for å komme dit mener Angell at politikerne må på banen.

Det trengs et skikkelig krafttak for å vekke politikere, slik at det kan legges noen føringer for at alle barn som lever i rusrelaterte hjem får tilbud om hjelp på lik linje som den rusmisbrukende forelder, oppfordrer Angell.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere