RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Barn har rett til å bli hørt


Jens Kihl (SV) mener Oslo har langt igjen når det gjelder å gi et sommertilbud til barn. FOTO: NILS SKUMSVOLL
Jens Kihl (SV) mener Oslo har langt igjen når det gjelder å gi et sommertilbud til barn. FOTO: NILS SKUMSVOLL Foto: Ida Schmidt Nygaard
– Det er ikke alle barn og unge som gleder seg til sommerferien, fastslår Sagene SVs Jens Kihl.

SAGENE: For flere og flere ungdommer blir følgende situasjon vanlig. Mens resten av klassen står og snakker om hva de skal i sommerferien blir noen stående helt stille. De skal jo ikke noe. Mamma og pappa har ikke råd til å dra på tur til syden. Ei heller eier de noen hytte.

– Det er ikke så vanskelig å sette seg inn i at det er tøft å være den i skolegården som ikke skal noe sted i ferien, mener Kihl, som etterlyser flere tiltak fra byrådet i sakens anledning.

Dette etter at FAFOs Storbytiltaksmelding fastslår at 23 prosent av Bydel Sagenes barn og ungdom lever under EUs fattigdomsgrense. En drastisk økning fra 2000, da tallet var 14,8 prosent.

– Når man ser at fire av fem som tilhører den nevnte gruppen har minoritetsbakgrunn sier det vel litt om hvor utfordrende dette er. Jeg ønsker meg bedre informasjon til dem det gjelder. At Barnevernet faktisk snakker med barna og hører hva de vil, ikke bare forteller dem hva slags muligheter de har. Kanskje er det en ferietur eller en Playstation som skal til for å gi disse barna en bedre selvfølelse, men hvordan kan man egentlig vite dette uten å ha spurt dem? spør Kihl.

Flere språk

Et av forslagene Kihl kommer med er å tilrettelegge informasjon til foreldrene på en bedre måte.

– Mange snakker ikke norsk og har ikke tilgang til internett. Hva med å trykke opp informasjon om byens ferietilbud på flere språk og dele det ut på papir i stedet? Det er ikke alle tiltak som krever så mye, mener han.

SV etterlyser også en egen barnefattigdomskoordinator i Oslo for å møte problemene som følger utfordringene i for eksempel Bydel Sagene.

– Det er utrolig viktig at vi tar dette på alvor, sier Kihl.

Lavterskeltilbud

Han får støtte fra Pål Isdal Solberg, som er leder i fritidsklubbenes interesseorganisasjon Ungdom og fritid.

– Det er bekymringsfullt at de allerede eksisterende lavterskeltilakene som jobber med dette, for eksempel fritidsklubber, hvert år må slåss mot trusler om nedleggelse eller kraftige økonomiske kutt. FAFOs rapport om fattigdomstiltak peker akkurat på dette. Den peker på suksessfaktorene i dette arbeidet er at tiltakene tar utgangspunkt i allerede eksisterende tjenester. De som har etablert gode samarbeid med foreldre og har mulighet til å komme tidlig på banen. Dette arbeidet trenger stabile rammevilkår, og mulighet til å bygge opp kompetanse over tid. I dag har man en tendens til å gi med den ene hånda og ta med den andre. Det hjelper ikke å bruke store summer på prosjektstøtte, samtidig som de tiltakene som virker best legges ned eller opplever kraftige kutt i bevilgningene, sier Isdal Solberg til Østkantavisa.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere