*Nettavisen* Nyheter.

– Barnehagene trenger oss

KLARE FOR JOBB: Anette Bekkelund og Mari Lågeide er ikke i tvil om at de får jobb som førskolelærere når studiene er ferdige. Foto: Anne Marie Huck Quaye

Det slår kommende førskolelærere Mari Lågeide og Anette Bekkelund fast. Oslo mangler over 900 førskolelærere i byens barnehager.

Klikk på bildet for å forstørre.

BARNEKJÆRE: Anette Bekkelund og Mari Lågeide gleder seg til å jobbe i barnehage som etter ferdig endt utdannelse.

OSLO: – Det er fint at det er folk med forskjellig bakgrunn som jobber i barnehage, men det er klart at det bør være flest personer med førskolelærerutdanning, sier Anette Bekkelund.

Dittoslo.no møter de to førskolelærerstudentene på Høgskolen i Oslo og Akershus på Bislett for å høre hvorfor de akkurat har valgt å bli førskolelærere.

LES OGSÅ: Finner førskolelærere på Facebook

Mange dropper av

– Jeg er selvfølgelig glad i barn og føler at det er viktig å jobbe med barn. De er jo på mange måter grunnstenen i livet, sier Mari Lågeide.

Hun går sammen med Anette Bekkelund på andre året NAB (Natur samfunn og bevegelse-linja.)

– Det er mye ansvar å jobbe med barn, og det er ofte mange som dropper av studiene etter første praksisperiode, sier Anette som selv ser for seg å jobbe i Lillehammer etter fullendt utdannelse. Mari kan godt tenke seg å jobbe i Oslo, men vil på sikt også til en mindre by. På andreåret går det rundt 280 elever.

Jobber jo «bare med barn»

Begge to synes de ofte møter forutinntatte holdninger og lite forståelse over studievalget.

– Flere sier jo at dere skal jo «bare jobbe med barn», sier Mari. Studentene mener at de gjerne kunne fått høyere status, både i form av høyere lønn, en førskolelærer har en startlønn på 345 000, og forståelse fra folk flest.

– Det blir bedre kvalitet i barnehager hvor det er ansatte med relevant utdanning, slår Anette og Mari samtykkende fast.

Mangler nesten 1000

– Det er vanskelig å få tak i førskolelærere i Oslo, sier styrer i Eilert Sundt Studentbarnehage siden 1990, Bente Andersen.

Per november 2011 manglet Oslo ca. 960 utdannede førskolelærere i sine kommunale og private barnehager. Studentbarnehagene har forøvrig vært «heldigere» enn andre, og hun kan fortelle at de jevnt over har hatt veldig god pedagogdekning.

Siden en av de ansatte skal ut i svangerskapspermisjon har styreren søkt om en dispensasjon for kravet om førskolelærerutdanning.

– Er det viktig å ha førskolelærere i staben?

– Det er veldig viktig. Førskolelæreere har spesialkompetanse på barn mellom 0 og 6 år, og det er jo et lovkrav å ha førskolelærere i barnehagen, sier Andersen.

Hun forteller at mange førskolelærere også forsvinner fra barnehagene for å videreutdanne seg innen spesialpedagogikk og andre fag. Det er dermed ikke bare viktig å rekruttere førskolelærerne, men også å beholde dem.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.