– Bastøy-filmen bruker sterke virkemidler

 

  Foto: Foto: Norsk Folkemuseum

Norsk Folkemuseum åpnet onsdag en egen utstilling om livet på Bastøy skolehjem, som et utfyllende innslag til den aktuelle filmsatsingen «Kongen av Bastøy».

Klikk på bildet for å forstørre.

  Foto: Foto: Berit B. Njarga

Klikk på bildet for å forstørre.

  Foto: Foto: Norsk Folkemuseum

Klikk på bildet for å forstørre.

  Foto: Foto: Norsk Folkemuseum

BYGDØY: Se for deg at du er ung, kanskje 15-16 år. Kanskje har du foreldre som ikke bryr seg om hvor du er eller hva du gjør. Kanskje har du droppet ut av skolen fordi du mangler oppfølging hjemmefra. Kanskje er du rastløs, har lopper i blodet og mangler noe å fylle dagene med.

Kanskje ville dette vært nok for å sende deg til Bastøy guttehjem.

Straffekoloni

– Realiteten var at barn som kanskje hadde hatt en litt tøff oppvekst, ble sendt til det som i praksis var en straffekoloni, der dagene besto av hardt arbeid og avstraffelse, forteller Paal Mork, informasjonsleder ved Norsk Folkemuseum.

Utstillingen «Slem gutt? Bastøy skolehjem» som åpnet onsdag denne uken, viser blant annet utdrag fra Vergerådets protokoller der det ble anbefalt hvilke barn som burde sendes til Bastøy guttehjem.

– Her ser man noe av bakgrunnen for å havne på Bastøy. For eksempel Elias beskrives som snill og medgjørlig, men slapp og viljeløs, sier Mork, og synes dette eksempelet understreker hvordan vegen til Bastøy kunne være relativt kort.

– Ved ankomst ble barna avkledd, avluset og fikk visket ut sin egen identitet ved å bli gjort om til et nummer i rekka. Det kan godt ha vært en god tanke bak, men realiteten var noe helt annet, forteller Mork om guttehjemmet, som var i drift i perioden 1900 til 1953.

Lære mer

Utstillingen består i hovedsak av fotografier fra guttehjemmet, samt rekvisitter som er blitt brukt under innspillingen av "Kongen på Bastøy".

– Veldig få ting er bevart. Kanskje skyldes dette et ønske om å slette det fra historien. i tillegg er en del ting gått tapt i branner, sier Mork.

Folkemuseet ønsker å gi et realistisk bilde av hvordan det har vært å bo i Norge. Dermed er det naturlig å ikke gi et glansbilde av norsk historie, men også belyse de dystre kapitlene, slik som Bastøy.Utstillingen er dessuten tenkt som et utfyllende element til den ferske filmen «Kongen av Bastøy» ,som har premiere i dag, fredag 17. desember.– Filmen bruker sterke virkemidler som kan trigge en interresse. Ønsker man å lære mer om livet på Bastøy, er det mulig her på folkemuseet, sier Mork om utstillingen, som er tilgjengelig ut 2011.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.